- 170 vizualizări
SMEREA Svetlana s-a născut la 1 decembrie 1968 în s. Rediul-Mare, r-nul Ocnița, Republica Moldova. Studiile superioare le-a urmat la facultatea de Biologie şi Pedologie, Universitatea de Stat din Moldova (1985-1990), după absolvirea căreia s-a încadrat în activitate în cadrul Institutului de Genetică al AȘM, instituție în care își realizează studiile doctorale (1996-1999) și parcurge etapele de ascendență profesională. Teza de doctor în științe biologice la 162.01. Genetică vegetală o susține în anul 2003, iar studiile realizate au vizat evaluarea impactului virusurilor fitopatogene asupra variației somaclonale la cartof. Deține titlul de conferențiar cercetător la profilul 167. Biotehnologie (2008).
Grație competențelor profesionale, abilităților manageriale din 2013 până în 2019 exercită funcția de șef al laboratorului Biotehnologii vegetale, ulterior în perioada 2019 – 2022 activează în calitate de director adjunct pentru activitate științifică al IGFPP, iar din 2023 este secretar științific al institutului, rămânând fidelă instituției în pofida ofertelor din exterior.
Cercetările realizate sunt fundamentate în baza conceptului de modulare a variațiilor somaclonale, în direcția diversificării variabilității induse prin culturi in vitro, dar și menținerii uniformității clonale, prin explorarea dirijată a factorilor inductori de origine endo- și exogenă. Rezultatele obținute prezintă elemente inovative prin utilizarea virusurilor fitopatogene în complex cu cultura in vitro în scopul diversificării variațiilor somaclonale și stabilirea impactului infecțiilor virale cu alte surse de variație (genotip, explant, mediu nutritiv), precum și interacțiunea lor asupra proceselor de calusogeneză, embriogeneză și morfogeneză. Este autor/coautor a mai multe procedee de obținere a caliclonelor sau androclonelor la diferite plante de cultură (cartof, tomate, porumb, grâu, orz) și rezultatelor ce au permis elucidarea particularităților proliferărilor celulare, inducerii țesutului calusal, embrigenezei somatice sau microsporale, regenerării plantelor. În baza indicilor morfofiziologici și biochimici au fost cuantificate variațiile somaclonale obținute la diferite plante de cultură și estimați parametrii genetici (varianța fenotipică și genotipică, coeficientul de heritabilitate, avantajul genetic) la caracterele de interes agronomic la tomate și orz.
Un impact deosebit prezintă ciclul de lucrări și procedeele de obținere a descendenților hibrizi la soiurile apirene de viță de vie prin salvarea embrionilor imaturi în cultuta in vitro; obţinerea materialului săditor de viţă de vie liber de virusuri prin culturi de meristeme și termoterapie sau embriogeneză zigotică; multiplicarea microclonală a plantelor devizozate. În această direcție merită mențiune proiectul bilateral STCU / AȘM #5383 „Embriogeneza zigotică - procedeu biotehnologic eficient de eradicare a virusurilor la soiurile apirene de viță de vie” (2012-2013) în realizarea căruia a avut o contribuție majoră, precum și granturile INTAS-Moldova „Utilizarea markerilor moleculari în selecţia noilor genotipuri de viţă de vie cu caractere de apirenie şi rezistenţă la condiţiile de mediu” (2006- 2008) și #4073 STCU „Crearea colecţiei de forme locale de viţă de vie libere de virusuri cu rezistentă la factori de mediu” (2008-2011), coordonat în calitate de lider de grup.
Rezultate cu un impact semnificativ științific și practic au fost obținute în cadrul proiectului bilateral STCU / AȘM # 6097 „Cercetări biologice, chimice și biotehnologice ale plantelor de Carthamus spp.” (2016-2017).
Pe parcursul activității științifice a participat plenar în realizarea a 5 proiecte instituționale pe diferite teme de genetică aplicată și biotehnologii vegetale.
Dna Svetlana SMEREA pe parcursul a desfășurat activitate didactică în calitate de conducător la 3 teze de licență și 3 teză de master în cadrul Universității de Stat “Dimitrie Cantemir”, consultant la 1 teză de master în cadrul Universității de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). A participat în cadrul proiectului educațional PISA 2009; membru al Comisiei de evaluare a standardelor educaționale a Ministerului Educației (2002); membru și președinte a Comisiilor de evaluare a lucrărilor de bacalaureat (2000-2004); Conferențiar universitar, catedra Biologie, facultatea Ştiinţe ale Naturii, Universitatea de Stat “Dimitrie Cantemir” (2012-2016); titular de curs în cadrul Scolii Doctorale Științe biologice și agricole, disciplina Tehnici moderne de cercetare: Metode ale biotehnologiilor vegetale (2017 - 2020).
Dna dr. Svetlana SMEREA este membru al Consiliului Științific al IGFPP, membru al Comitetelor de organizare a mai multor evenimente științifice organizate de institut.
În anul 2019 doctorului în științe Svetlana SMEREA, împreună cu o echipă a institutului, i s-a acordat Premiul Național pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și convenționale, iar pentru rezultate valoroase obținute în cercetare, pregătirea cadrelor de înaltă calificare și managementul științei a fost distinsă cu Diploma de onoare a MECC.
Pentru activitatea în calitate de membru al Comisiei de experți în domeniul atestării ANACEC (Științe chimice, biologice și geonomice) în anul 2023 i s-a conferit medalia „Promotor al culturii calității în educație și cercetare” de gradul II.
În anul 2023 dna Smerea Svetlana a obținut Bursa de cercetare oferită în cadrul programelor bilaterale de cooperare de către Ministerul Educației, Științei, Cercetării și Sportului a Republicii Slovace pentru anul academic 2023/2024.
Cu ocazia frumoasei aniversări a 55 ani de la naștere adresăm dnei dr. Smerea Svetlana urări de realizări prodigioase, sănătate și noi ascensiuni!
La mulți ani!