- 3 vizualizări
Doctorul în științe biologice Iulia Sîromeatnicov s-a născut la 25 aprilie anul 1950 în comuna Cioara, raionul Hâncești, într-o familie de țărani, unde în 1967 a absolvit școala medie. Primele cunoștințe în agricultură le-a însușit la Colegiul Agricol din Țaul pe care l-a absolvit cu succes în a.1972. În perioada anilor 1980 – 1987 a făcut studiile la Facultatea Agronomie, Institutul Agricol M.V. Frunze, obținând la finisare specializarea Agronom învățat. Ulterior a realizat programul de studii doctorale în cadrul Institutului de Genetică al AȘM (1997-2002). Cercetările au rezultat cu date valoroase, care au stat la baza tezei de doctorat ”Variabilitatea somaclonală și indusă la tomate”, specialitatea Genetica vegetală, susținută cu succes în anul 2002.
Începând cu anul 1979 în activitatea științifică a parcurs toate treptele de la laborant, specialist genetic, biolog, cercetător științific inferior, superior până la cercetător științific coordonator, șef de laborator, laboratorul ”Genetica rezistenței plantelor”, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (actualmente Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM).
Cercetările desfășurate pe întreaga perioadă de activitate au fost axate pe aspectele biotehnologiei şi geneticii rezistenței plantelor, elaborarea procedeelor biotehnologice, utilizând diferite tipuri de explante (segmente de hipocotil, foliole, antere), crearea formelor valoroase pentru ameliorarea culturilor agricole.
Rezultatele investigațiilor au contribuit la dezvăluirea mecanismelor de dirijare a variabilității genetice la tomate, demonstrând posibilitatea utilizării hibridărilor distante în complex cu cultura in vitro. În rezultat s-a obținut, evidențiat şi evaluat un set valoros de peste 2000 forme noi de tomate cu caractere valoroase.
În perioada 2013-2017 au fost omologate și brevetate 5 soiuri (Iulihirsutian, Anatolie, Jacotă, Iuliperuan şi CeriDani) distinse prin perioada de vegetație timpurie (75-99 zile), productivitate ce depășește soiul standard cu 10-15%, conţinut înalt de substanţă uscată (5,3-8,7%) și zaharuri (5,0-7,8%), rezistenţă la factorii climatici (temperaturi joase pozitive, temperaturi înalte şi secetă). Ulterior au fost create și brevetate încă 2 soiuri de tomate (Flacăra şi Mia). Recent au fost înaintate la Centrul de Testare a Soirilor de Plante 2 soiuri de tomate (Agafia, Vladigen) pentru testare și omologare și la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală pentru brevetare.
Rezultatele cercetărilor realizate de către dna Iulia SÎROMEATNICOV au fost diseminate la diverse foruri naționale și internaţionale, seminare cu producătorii din domeniul agriculturii, emisiuni TV, expoziții tematice, iarmaroace, vizite ale câmpurilor experimentale.
Activitatea științifică desfășurată pe parcursul a peste 40 ani şi-a consacrat-o cercetărilor complexe şi multilaterale orientate la soluționarea problemelor deosebit de importante pentru economia națională, rezultatele căreia au fost reflectate în peste 100 lucrări ştiinţifice, inclusiv 8 articole în reviste naţionale categoria B; 1 articol în revista internaţională, categoria B +; 1 articol în revista naţională, categoria C; 36 - articole din culegeri de materiale la foruri naţionale; 16 - articole în culegeri de materiale la foruri internaţionale; 18 - teze ale comunicărilor în culegeri naţionale; 17 - teze ale comunicărilor la congrese, în culegeri internaţionale; 5 brevete de invenţie, 7 brevete pentru soi de plante, 5 adeverințe pentru soi de plante.
Activitatea inovațională a fost apreciată cu 22 medalii de aur, 4 argint, 1 bronz, 13 diplome, inclusiv 7 diplome de excelenţă la Saloanele internaționale (EUROINVENT, PROINVENT, INVENT- INVEST, INVENTCOR) și naționale (INFOINVENT).
Pentru realizările marcante în domeniul geneticii și ameliorării plantelor a fost destinsă cu Diploma de merit a Academiei de Științe a Moldovei (2015), Diploma de Recunoștință a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2020), Diploma de Onoare a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (2020).
Dna Iulia Sîromeatnicov a participat activ la pregătirea cadrelor ştiinţifice de calificare în domeniul Biotehnologiei şi rezistenţei plantelor. Sub conducerea dumneaei au susținute patru teze de licența (2012-2014) și patru teze de master la Universitatea din Tiraspol (Chișinău) și Universitatea Agrară din Chișinău. Dna doctor este membru al Seminarului științific de profil la specialitatea Genetica vegetală și Ameliorarea plantelor și producerea semințelor, membru al Comisiei Metodice a IGFPP.
Conducerea și colectivul IGFPP al USM apreciază înalt realizările valoroase şi performanțele în domeniul cercetării ale dnei Iulia SÎROMEATNICOV și cu ocazia aniversării adresează cele mai calde urări de sănătate, prosperitate şi perseverență și realizări marcante.
La Mulți Ani!