Doctorul habilitat în științe agricole Vasile BOTNARI la aniversarea de 70 de ani

27.01.2022


Distins savant în domeniul tehnologiilor de cultivare a plantelor

 

Domnul  BOTNARI Vasile s-a născut la 30 ianuarie 1952 în satul Bălăşăşti, raionul Sîngerei, unde în 1966 a absolvit școala de opt ani, după care în 1968, şcoala medie din satul Pepeni al aceluiași raion. Primele cunoștințe în domeniul agriculturii le-a însușit pe meleagurile natale, fiind influențat de tatăl său, care în localitatea de baștină ocupa funcția de brigadier. În 1973 a fost înmatriculat la Institutul Agricol din Chişinău de unde, datorită unor calităţi deosebite, în 1975 a fost transferat pentru continuarea studiilor la facultatea de horticultură a Universităţii Agrare din or.Plovdiv, Bulgaria,  absolvită cu menţiune (1978). Cunoștințele acumulate la facultate dl Vasile Botnari le-a fortificat în practică la Asociaţia de Producere „Moldvinprom” din raionul Teleneşti unde a activat în calitate de agronom-şef.

Fiind o persoană activă dl Vasile BOTNARI a avut un șir de oferte pentru activitate: administrativă, managerială, de partid, însă dumnealui a ales-o pe cea științifică.

În calitate de doctorand al Institutului Ştiinţific de Cercetări în Legumicultură şi Irigaţie din Tiraspol a realizat un ciclu amplu de cercetări, pentru care în 1983 a devenit Laureat al Premiului academicianului Dvornicov pentru tinerei specialiști.

În activitatea sa științifică parcurge toate treptele – de la cercetător ştiinţific, şef de grup, şef de laborator, şef de secţie, devenind o persoană cunoscută între specialiştii din legumicultură din fosta Uniune şi alte ţări. În baza bursei acordată de Academia Agricolă din Rusia  şi-a perfecționat calităţile profesionale prin postdoctorantură în unul din cele mai prestigioase instituţii – Institutul de Agrofizică din Sankt-Petersburg, unde în 1994 susţine cu succes teza de doctor habilitat în agricultură la specialităţile agrofizică, agropedologie şi legumicultură.

 În legătură cu evenimentele parvenite după proclamarea independenţei Republicii Moldova, în cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice pentru Porumb şi Sorg a fost creată o secţie în legumicultură, fiind numit în calitate de conducător al acestei subdiviziuni Vasile Botnari a depus mari eforturi pentru foritficarea bazei material-tehnice, orientarea şi consolidarea cercetărilor la rezolvarea necesităţilor stringente în această ramură.

Paralel cu interesul deosebit faţă de ameliorarea şi producerea seminţelor dl Vasile Botnari este considerat pe drept cel mai iscusit cercetător în perfecționarea  şi elaborarea a noi tehnologii, precum şi adaptarea lor în diferite condiţii de producere a legumelor, bostănoaselor şi cartofului. În rezultatul cercetărilor efectuate au fost înregistrate pentru utilizare la culturile legumicole şi cartofi peste 50 produse de uz fitosanitar.

Fără a renunţa la activitatea științifică şi coordonarea lucrărilor de cercetare, în perioada anilor 1998-2001 Vasile BOTNARI a activat în calitate de şef de direcţie la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. În această perioadă, cu implicarea nemijlocită a dlui, a fost elaborată şi adoptată „Legea despre semințe”, discutate şi publicate conceptele de dezvoltare a legumiculturii, dezvoltării pieţei de semințe ş. a. Materialele elaborate de dumnealui servesc şi astăzi drept călăuză în activitatea specialiştilor ministerului. Actualmente dl. Vasile BOTNARI este membru al grupului de lucru pentru elaborarea ,,Legii despre horticultură’’

Misiunea de a menţine asistenţa ştiinţifică în legumicultură, în lipsa unei instituţii ştiinţifice de profil, i-a revenit domnului Vasile BOTNARI. În această perioadă a reuşit să organizeze şi să participe la diferite seminare şi instruiri de bună practică a cultivatorilor de legume şi cartofi în majoritatea localităţilor producătoare de legume din republică. Realizează mai mulţi ani  consecutiv în diferite zone seminare republicane „Protecţia integrată a culturilor legumicole de buruieni, boli şi dăunători”, „Producerea şi certificarea seminţelor de legume”, ş.a.

Activitatea fructuoasă în cercetare, performanţele manageriale sunt calităţi indiscutabile care au contribuit la avansarea în funcţie de director a Institutului de Genetică, și Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al ASM, apoi prin fuziune și a  Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al ASM.  Erudiţia vastă în domeniul agriculturii şi biologiei, tehnologiilor de irigare, sistemelor de protecţie a plantelor etc., i-au permis să se realizeze din plin în funcţia dată.

Activând timp îndelungat în calitate de conducător și manager al unei instituții academice  a înregistrat mai multe calități: competențe și abilități sociale, printre care se evidențiază creativitatea, sociabilitatea, perseverenţa, flexibilitatea, principialitatea, seriozitatea, dinamismul, responsabilitatea, disciplină, abilităţi de adaptare la diverse medii de activitate, respect faţă de oameni. Abilităţile de comunicare au fost dobândite ca urmare a participării active la numeroase manifestaţii științifice și practice.   

Desfăşurând o amplă activitate ştiinţifică în scopul elucidării mai profunde a proceselor fiziologice, fazelor critice de creştere şi dezvoltare a plantelor, d-lui a însuşit posibilităţile de  aplicare  mai  eficientă  a măsurilor agrotehnice în  asigurarea obţinerii  unor recolte scontate în diferite condiţii pedoclimatice şi de producere. Precizarea efectelor obţinute în rezultatul acţiunii şi interacţiunii factorilor de creştere, diminuarea consecinţelor provocate de condiţiile nefavorabile permit efectuarea unui control în dirijarea proceselor de formare ale productivităţii plantelor şi calităţii producţiei.

 Spiritul inventiv, perseverenţa, cunoștințele profunde în diferite domenii l-au direcţionat pe o cale mult mai originală de rezolvare a problemelor legate de sporirea recoltelor şi competitivitatea producţiei agricole. Realizând multiple şi complexe cercetări a obţinut rezultate valoroase în acțiunea diferitor norme de fertilizare şi regimuri de irigare în funcţie de genotip şi densitatea plantelor.

Rezultatele ştiinţifice au fost reflectate în peste 350 lucrări științifice, inclusiv: Monografii 7, capitole în monografii și cărți 12 , articole  în  diferite reviste științifice: reviste internaţionale  cotate ISI şi SCOPUS 12, reviste din străinătate recunoscute 9, reviste din Registrul Naţional al revistelor de profil, cu indicarea categoriei 51,  reviste naționale aflate în proces de acreditare 40, Articole  în culegeri ştiinţifice: culegeri de lucrări ale conferinţelor internaţionale 20, culegeri de lucrări ale conferinţelor naţionale 38, Materiale/ teze  la forurile ştiinţifice: conferinţe internaţionale (peste hotare) 9,  conferinţe internaţionale în republică 5,  conferinţe  cu participare internaţională 27, conferinţe naţionale 24;  Studii  ştiinţifice, ediţii documentare (publicate în formă de carte, de broşură) 4, Lucrări  ştiinţifice cu caracter informativ  (recomandate spre editare de o instituţie creditată în domeniu) enciclopedii 1,  Ghiduri metodice/metodologice 52, articole de popularizare a științei 7. Este autor și coautor a 38 soiuri de plante. Rezultatele cercetărilor sunt protejate 27 brevete de invenţie.

    Pe parcursul a 20 de ani (1998-2018), a activat în calitate de Membru al Comisiei de Experţi a CNAA a Republicii Moldova și membru  al Comisiei de experți al ASM, fiind nominalizat  în calitate de președinte al Comisiilor de atestare și acreditare a instituțiilor, facultăților și specialităților de invățământ superior și mediu din domeniul agriculturii, membru al Colegiului Național pentru Omologarea Produselor de uz Fitosanitar și a Fertilizanțelor. (1998-2012)și membru al Colegiului Național de omologare a soiurilor de plante (1998-2016). Este fondator al Seminarului de profil la specialitatea legumicultura și membru a 3 seminare ştiinţifice de din cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, membru al colegiului de redacție a revistei Buletinul AȘM, Științele vieții, membru al Consiliului științific a Buletinului Academiei Agricole și Silvice Gh.Ionescu Șișești, București, Romania și revistei Защита растений.

Doctorul habilitat BOTNARI Vasile participă activ la pregătirea cadrelor de înaltă calificare, fiind conducător ştiinţific a 7 proiecte de doctorat. Sub conducerea/consultanța dr.hab. BOTNARI Vasile au fost susținute 3 teze de doctor habilitat și 2 teze de doctor în științe În repetate rânduri a participat la evaluarea tezelor de doctorat  în calitate de referent oficial, preşedinte sau membru al Consiliilor ştiinţifice specializate pentru susţinerea tezelor de doctorat și postdoctorat.

Rezultatele științifice obținute pe parcursul activității au fost prezentate și menționate la un șir de saloane de inventică internaționale cu Premiul Societății Inventatorilor din România pentru contribuția adusă la dezvoltarea și internaționalizarea activității de inventică (2017), Premiul Special Salonul Internațional Infoinvent, Iași, România (2017), Medalia de aur  pentru cercetări în genetica, fiziologia și ameliorarea plantelor   Salonul Internațional Infoinvent, Iași, România (2017). Premiul de Excelență al Societății Inventatorilor din Banat, Salonul Internațional de Invenții Train Vuia Timișoara (2021).

Pentru activitate fructuoasă, merite deosebite în cercetare, dotorului habilitat Vasile BOTNARI I s-a conferit Medalia "60 și 70 de ani de la crearea primelor institute de cercetare şi a 55 și 65 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei" (2006 - 2016), Medalia "Dmitrie Cantemir" (2017), Ordinul Gloria Muncii (2017), Medalia Milescu Spătarul (2019), Diploma de gratitudine cu prilejul aniversării a 60-a de la formarea AȘM și a 75-a de la crearea primelor institute științifice de tip academic a ASM (2021).

Rezultatele obținute în cercetare pe parcursul activității au fost apreciate la cel mai înalt nivel, devenind Laureat Premiului academicianului Dvornicov pentru tineri specialişti (1993),  Laureat al Premiului Naţionale pentru tehnologii agricole (2010), Laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei pentru Agricultură “Ilie Untilă” (2018).

În 2019 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești, Romania,  iar în 2021 i-a fost conferit titlul onorific „Cetățian de Onoare” a  satului natal, primăriei comunei Bălășești.

Cu ocazia zilei aniversării conducerea și colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor adresează Domnului doctor habilitat Vasile BOTNARI cele mai sincere urări de sănătate, prosperitate, ani de viață lungă și realizări marcante.

La mulți ani!

Categorie:
Cuvinte-cheie: