Directorul IGFPP al USM Larisa ANDRONIC, doctor habilitat la o aniversare prodigioasă!

15.03.2024

Doamna doctor habilitat în biologie Andronic Larisa s-a născut la 17 martie 1964 în satul Izvoare, r-nul Floreşti, Republica Moldova. A absolvit facultatea de Biologie şi Pedologie, Universitatea de Stat din Moldova (1981-1986). A început activitatea de cercetare odată cu realizarea studiilor doctorale în cadrul Institutului de Genetică Ecologică al AŞM (1987-1990). În baza studiilor cu utilizarea tehnicilor de microscopie electronică (ultrasecţiunilor, microscopiei cu baleiaj), citogenetice (metodelor de studiu a mitozei şi meiozei, schimburilor între cromatidele surori), genetice (metodei fenologice, hibridologice) au fost obţinute date privitor interrelaţiile patogen-gazdă cu elucidarea particularităţilor specifice, determinate de genotipurile plantei şi a virusului. Au fost stabilite efecte genetice cauzate de virusuri în procesul de conjugare a cromozomilor, repartiţiei materialului genetic între celulele fiice, ratei crossing-over-ului în anumite segmente. În 1992 a susținut teza de doctor în biologie “Morfologia și funcția organelor reproductive de tomate în stare de patogeneză virală”. Deține  titlul de conferenţiar cercetător în specialitatea 162.01 Genetică vegetală (2000).  

În activitatea sa ştiinţifică parcurge toate treptele – de la laborant, cercetător științific stagiar, superior și coordonator, șef de laborator, director adjunct pe ştiinţă, până la director.

În perioada  2009-2010 a realizat studii post-doctorale în cadrul Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AȘM. Cercetările desfășurate au fost axate pe  aspectele citogenetice ale patogenezei virale; recombinogeneza indusă şi metode biologice de generare a ei;  mecanismele de inducere şi cuantificare a variabilităţii genetice la plantele de cultură; variabilitatea somaclonală şi metode biotehnologice de inducere a biodiversităţii. Rezultatele de valoare obținute, i-au permis dnei Andronic Larisa să susțină teza de doctor habilitat în științe biologice “Citogenetica procesului de patogeneză virală la plantele de cultură” la specialitatea 162.01 Genetică vegetală (2020), care a fost apreciată cu premiul „Cristalul Calității” și Diploma de Recunoștință a Agenției Naționale de Asigurare a Calității.

Problema științifică importantă soluționată constă în fundamentarea unei noi direcții științifice în cercetările biologice ce vizează efectele genetice provocate de virusuri la gazdele sensibile, ce a condus la dezvoltarea conceptului privind impactul fitovirusurilor în calitate de inductori ai variabilităţii genetice la plantele de cultură. În baza studiului citogenetic al patogenezei virale au fost stabilite reorganizări structurale, efecte genetice, exprimate prin abateri ale recombinării somatice, meiotice, perturbări ale proceselor proliferative, modificări ale gradului de expresie a genelor asociate patogenezei la gazde și descendenții plantelor infectate, rezultate ce au permis evidențierea marcherilor proteici asociați cu patogeneza virală ce oferă date noi despre particularitățile mecanismelor de susceptibilitate și rezistență ale plantelor la agenții virali.

Rezultatele investigaţiilor în baza studiilor comparative in vivo şi  in vitro a variabilităţii genotipice induse de fitovirusuri şi razele gama au stabilit inducerea unui polimorfism genotipic după mai multe caractere cantitative şi calitative. În baza acestor rezultate a fost dovedită posibilitatea majorării şi dirijării variablităţii genetice în dependență de  particularităţile sistemei patogen-gazdă. În această direcţie au fost elaborate procedee de extindere a variabilităţii genotipice prin utilizarea asociată a infecţiilor virale şi razelor gama. 

Rezultatele ştiinţifice obținute pe parcursul a peste 35 ani de activitate sunt publicate în peste 210 lucrări ştiinţifice, inclusiv: 1 monografie, 1 lucrare metodică, 4 capitole în monografii, 8  articole în reviste din baze de date Weg of Sciences și Scopus,  10 articole  în  diferite reviste ştiinţifice internaţionale, 19 articole în reviste naționale de profil categoria B/C,  22 articole în culegeri știinţifice internaţionale, 26 articole în culegeri de lucrări ale conferinţelor naţionale, 6 brevete de invenții, 2 brevete pentru soi de plantă, 1 adeverință de soi de planta. Realizările științifice au fost expuse și aprobate la 25/22 foruri științifice naționale/internaționale. Rezultatele inovaționale au fost apreciate la saloane naționale/internaționale de inventică cu 12 medalii de aur, 3 argint și 1 bronz, 3 diplome de excelență.

Un impact deosebit prezintă contribuția dnei Andronic Larisa la ciclul de lucrări care a fost distins cu Premiul Naţional pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul Sporirii productivităţii şi rezistenţei plantelor de cultură prin biotehnologii moderne şi convenţionale, ediţia 2019.

Dna Andronic Larisa a participat activ în realizarea și coordonarea proiectelor ştiinţifice: executor în cadrul programei de colaborare cu Universitatea din Bucureşti cu tema "Investigaţii imunologice şi genetico-moleculare în modularea răspunsului imun" (contract Nr. c.12-394v, 1996-1998); secretar științific al Programului de Stat „Principii şi procedee  tehnologice de diminuare a consecinţelor calamităţilor naturale (secetă, îngheţuri etc.)  asupra plantelor de cultură” (2006-2008); participant în proiectul internațional #4082 STCU „Paradigma sinergetică a autoorganizării şi organizării sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare în Republica Moldova în perioada de tranziţie la economia de piaţă  în condiţiile integrării europene” (2008-2010);  participant în proiectul internațional #4073 STCU „Crearea colecţiei de forme locale de  viţă  de vie libere de virusuri cu rezistentă la factori de mediu” (2009-2011); participant în proiectul bilateral # 6097 STCU/AȘM „Cercetări biologice, chimice și biotehnologice ale plantelor de Carthamus spp. (şofrănelul)” (2016-2017); conducător al proiectului bilateral #5383 STCU/AȘM „Embriogeneza  zigotică – procedeu biotehnologic eficient de eradicare a virusurilor la soiurile apirene de viţă de vie” (2012-2013); conducător al proiectului instituțional „Principii biotehnologice de studiu  al interacțiunii dintre plantele de cultură și agenții virali” (2014-2019); conducător al proiectului Programului de stat 20.80009.7007.04 „Biotehnologii și procedee genetice de evaluare, conservare și valorificare a agrobiodiversității” (2020-2023); conducător de subprogram 011101 Abordări genetice și biotehnologice de management al agroecosistemelor în condițiile schimbărilor climatice”.

Dna Andronic Larisa participă  activ la pregătirea cadrelor tinere, fiind titulară a cursurilor „Tehnici de cercetare în biologia moleculară”, Facultatea Biologie și Geoștiințe USM (2023-2024) și „Biologie celulară şi Histologie vegetală” USDC (2010-2019). A activat în calitate de  conferenţiar universitar, facultatea Biologie şi Pedologie, USM  (2006 – 2009), din  2010  până în 2019 conferenţiar universitar, catedra Biologie, facultatea Ştiinţe ale Naturii, Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”.

Relevanța socială a activității dnei Andronic L. este confirmată prin activitatea în calitate de  recenzent al revistelor Journal of Environmental Chemistry and Ecotoxicology (ISSN 2141 - 226X), Journal of Agricultural Science and Technology A & Journal of Agricultural Science and Technology B  (ISSN 1939-1250), USA pe probleme din domeniul citogeneticii (2011-2019); secretar responsabil al revistei Buletinul AȘM, seria Științele vieții (2011-2019); membru al colectivelor de redacție al revistelor științifice Buletinul Academiei de Științe, Stiințele vieții și Acta et Commentationes, Științe Exacte și ale Naturii (2020-2024).

Atribuțiile în calitate de expert al Consiliului Consultativ de Expertiză al CSȘDT, Comisiei de experți în Științe Biologice (2012-2016) și Unificate a Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare (2015-2017),  Comisiei de experți în științe biologice și geonomice a Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (2018-2019), evaluator al programelor de studii superioare de licență în cadrul ANACEC (2018, 2019, 2022) au favorizat acumularea unei experiențe bogate în evaluarea personalului științific și științifico-didactic, abilitarea cu dreptul de conducător de doctorat, recunoașterea și echivalarea actelor eliberate în alte state; evaluarea capacităților organizațiilor din domeniile cercetării și inovării, pregătirii cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare. Pentru activitatea în calitate de expert în cadrul ANACEC, în anul 2023 i s-a conferit medalia „Promotor al culturii calității în educație și cercetare” de gradul I.

Dna dr. hab. Andronic Larisa deține abilitare în dreptul de conducere a tezelor de doctorat la specialitatea 162.01. Genetică vegetală, participă activ în pregătirea cadrelor de înaltă calificare. Sub îndrumarea dumneaei au fost susținute 2 teze de doctor în biologie și 1 este în elaborare. Este membru al Comisiilor de îndrumare a 4 studenți-doctoranzi ai Școlii Doctorale Științe biologice, geonomice, chimice și tehnologice a Universității de Stat din Moldova. Datorită performanțelor în cercetare dna dr. hab. Andronic Larisa realizează activitate în calitate de membru al Seminarelor științifice de profil la specialitățile 162.01.Genetica vegetală, 411.04. Ameliorarea plantelor și producerea semințelor, membru și referent oficial în Consiliile științifice specializate de susținere a tezelor de doctorat.

Competențele organizaționale sunt confirmate prin buna coordonare în calitate de președinte a Comitetului organizatoric și științific al manifestațiilor științifice organizate de IGFPP, inclusiv Simpozionului științific “Biotehnologii avansate – realizări și perspective” și Conferinței științifice internaționale “Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor”, precum și altor evenimente științifice din țară și peste hotare.

Dna dr. hab. Andronic Larisa este un manager cu calități excepționale, manifestate în coordonarea cu succes (în pofida tuturor reorganizărilor) a activității de cercetare, dezvoltare și inovare a celui mai mare colectiv de cercetare din țară, în calitate de director (2019-prezent) și director adjunct pentru activitate științifică (2013-2018).

Rezultatele activității de cercetare, didactice și manageriale au fost apreciate de Guvernul Republicii Moldova, Academia de Științe a Moldovei, Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională de Asigurare a Calității, cu diplome și medalii, inclusiv: Medalia „Nicolae Milescu Spătaru” (2017); Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova (2023); Medalia Agenției Naționale de Asigurare a Calității „Promotor al culturii calității în educație și cercetare de gradul I (2023); Diploma de onoare a Ministerului Educației și Cercetării (2022); Medalia Jubiliară a Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șisești”, România (2019); Diplomă Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare (2014) etc.

Colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Universității de Stat din Moldova  exprimă recunoștință și înalte aprecieri dnei director pentru activitatea de cercetare și managerială desfășurată cu mult profesionalism și dăruire de sine. Cu ocazia frumoasei aniversări adresăm dnei doctor habilitat Larisa Andronic multă sănătate, pace, bunăstare și împliniri alături de oamenii dragi!

 

La Mulți Ani prosperi și prodigioși!

Categorie:
Cuvinte-cheie: