Aprecieri ale rezultatelor cercetărilor la Expoziția Internațională de creativitate și Inovație Excellent Idea, 2022

27.09.2022

În perioada 21 -23 septembrie a.c. a fost lansată prima ediție a Expoziției Internaționale de Creativitate și Inovație EXCELLENT IDEA – 2022. Acest eveniment de o importanță majoră pentru comunitatea științifică, a fost organizat de Centrul de Inovare și Transfer tehnologic, Academia de Studii Economice din Moldova, Academia de Științe a Moldovei și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu” din Moldova. Organizarea acestei expoziții a avut ca scop informarea societății despre noutatea, importanța și beneficiile creativității și inovațiilor la nivel național și internațional; contribuție substanțială la dezvoltarea științei și inovării; stimularea implicării tinerilor în activități de cercetare; creșterea calității vieții; motivarea creativității pe tot parcursul vieții; crearea oportunităților de aplicare a ideilor noi. În cadrul acestei expoziții au fost promovate inovațiile deținute de titularii din Republica Moldova și din alte țări ale lumii, interesate în prezentarea ideilor invențiilor către publicul larg. În cadrul acestui eveniment au manifestat ideile și invențiile cercetătorii și inventatorii de la 21 de universități, instituții și centre științifice din țară și de după hotarele ei. Au fost înscrise numeroase brevete, cereri de brevete, proiecte științifice și idei inovatoare în diverse domenii de cercetare: științe ale naturii, științe inginerești şi tehnologii, medicale, științe agricole, științe sociale şi economice, științe umaniste. La Salon au fost expuse și rezultatele științifice ale tinerilor cercetători - studenți, medici rezidenți și studenți-doctoranzi, care au numeroase performanțe: publicații, brevete de invenție, acte de implementare, medalii obținute la saloanele internaționale de inventică, trofee, diplome ș.a. Creativitatea și inovația cercetătorilor a fost evaluată de comitetul de jurizare componența căruia au fost determinată de membri naționali, internaționali, iar președintele juriului a fost Profesorul Istudor Nicolae, Rectorul  Academiei de Studii Economice din București. Lucrările prezentate au fost evaluate cu premii și distincții speciale, diplome și medalii de aur, argint și bronz.                                     Echipa Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor la fel a participat la acest distins eveniment prezentând trei cicluri de brevete care au fost apreciate cu diplome și medalii de aur și bronz.

Diploma și Medalie de Aur:

  • Gavriliţa Lidia, Gorban Victor, Nastas Tudor. Procedeu de producere a entomofagului Trichogramma spp.

Diplomă și Medalie de Bronz:

  • Lupascu Galina, Rotari Silvia, Gore Andrei, Leatamborg Svetlana, Gavzer Svetlana. Soiuri noi de culturi cerealiere păioase de toamnă (ciclu de invenții).
  • Elisovetcaia Dina, Ivanova Raisa, Mascenco Natalia. Borovskaia Alla. Procedee de sporire a germinării semințelor și rezistenței fagului (Fagus sylvatica).

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a acordat D-nei Lidia Gavrilița, Doctor în biologie, cercetător științific coordonator, DIPLOMA ȘI MEDALIA USMF NICOLAE TESTEMEȚANU PENTRU CEA MAI BUNĂ LUCRARE CREATĂ DE O FEMEIE INVENTATOARE.

Conducerea Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor adresează cele mai sincere și cordiale felicitări cercetătorilor ce, de-a lungul anilor, promovează imaginea instituției realizând o activitate științifică de o înaltă ținută.

 Le dorim multă sănătate, prosperitate, forțe creative nelimitate și noi ascensiuni profesionale.

Categorie:
Cuvinte-cheie: