- 112 vizualizări
Editia a VIII-a al celui imai renumit Concurs - Expoziție din Valea Călugărescă, dedicat strugurilor de masa a fost organizat în perioada 5 - 8 septembrie 2022 de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, în colaborare cu Societatea Românã a Horticultorilor, la sediul I.C.-D.V.V. Valea Călugărească.
La concursul de la Valea Călugărească au fost prezentate 80 de probe de struguri de către stațiuni de cercetare, universități și producători privați din țară și din Republica Moldova, iar premiile au fost acordate în funcție de epoca de maturare a strugurilor. Pentru degustare fiind expuse 62 de soiuri de struguri vechi și noi, ceva mai multe în comparație cu ediția de anul trecut, când au fost doar 51. Din totalul probelor de soiuri de struguri de masă pe care comisia de specialitate a concursului le-a evaluat, 22 au provenit din Republica Moldova, dar și un soi de struguri din Italia, aclimatizat în zona Valea Călugărească. În premieră a participat și un producător de struguri în solariu, din Republica Moldova.
Printre invitații la concursul respectiv au fost prezenți la Valea Călugărească Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Sisești”, prof. Gheorghe Glăman, președintele Secției de Horticultură a ASAS, directorii institutelor și stațiunilor agricole, colaboratori ai departamentului Horticultură a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale.
Cercetătorii institutului, Vasile Botnari, dr.hab. și Eugeniu Alexandrov, dr.hab. au participat la acest concurs-expoziție cu struguri a 8 soiuri rizogene de viță de vie omologate în Republica Moldova. Exponatele de struguri au fost evaluate nu numai după dimensiunile și aspectul strugurilor ci și după mărimea bobului, aroma și gustul, culoarea, numărul de semințe pe care acesta îl avea, pielița și grosimea ei, dar și alte elemente. Condițiile din anul current au influențat pozitiv asupra calității strugurilor, acumulând o cantitate mai înaltă de zahăr în bace.
Rezultatele inovative obținute în cadrul proiectului ”Valorificarea eficientă a resurselor genetice vegetale și biotehnologiilor avansate în scopul sporirii adaptabilității plantelor de cultură la schimbările climatice” au fost înalt apreciate la nivel înalt, obținând Premiul I pentru soiul Augustina, Premiul II pentru soiul Alexandrina și Diplomă de mențiune pentru soiul Ametist.
Conducerea Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor exprimă felicitări echipei de cercetători ce s-au remarcat la Concurs - Expoziție din Valea Călugărescă, manifestând creativitate, perseverență și profesionalism.
Le dorim multă sănătate, inspirație și realizări.