- 3 vizualizări
Cercetătorii Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor au participat la Ziua Portului Popular, ediția a V-a. Evenimentul organizat de Universitatea de Stat din Moldova, s-a desfășurat duminică, 29 iunie curent și a inclus parada portului popular cu defilarea reprezentanților facultăților și institutelor de cercetare a USM, inclusiv a Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. Organizatorii și participanții la eveniment au purtat costume populare pentru a aduce un omagiu portului național. Prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 194 din 19 noiembrie 2015, ultima zi de duminică a lunii iunie a fost declarată „Ziua Portului Popular”.
Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul rectorului USM, dlui prof. Igor ȘAROV, cu prezența invitaților de onoare, printre care Președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp; Secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Valentina Olaru; Directorul Institutului Cultural Român, Monica Babuc.
În scopul promovării tradițiilor culturale, din dragostea de neam, cercetătorii IGFPP au împletit coronițe din spice de grâu, levănțică, in, siminoc și alte plante crescute pe terenurile experimentale, inclusiv specii de plante ce constituie obiectul de studiu, precum și soiuri create în cadrul institutului. Aranjamentele florale din levănțică, roiniță, șerlai, gălbenele, crenguțele de mentă și alte plante medicinale și aromatice au dat culoare evenimentului și au adiat parfumuri naturale selecte. Bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderii, obiecte de ceramică, lozie a fost înfrumusețată de buchețele de levănțică, evidențiind semnificația mesajelor vechi incifrate în simbolurile care se regăsesc pe diferitele piese din portul popular. Participanții au savurat din bucătăria tradiţională – plăcinte și babă neagră, pregătite de cercetătoarele institutului.
Sărbătoarea a fost plină de semnificație și importanță istorică, nu doar prin oferirea prilejului de conștientizare a valorii artei tradiționale și a portului popular, necesității de conservare și transmitere a acesteia generațiilor următoare, dar și a menținerii germoplasmei de soiuri și forme locale de plante.