Ziua Internațională a Pădurilor marcată și de cercetătorii IGFPP

26.03.2024

Ziua Internațională a Pădurilor este marcată în fiecare an pe 21 martie, prin decizia Adunării Generale a Națiunilor Unite, având drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța pădurilor în susținerea vieții pe Pământ.

În data de 21 martie 2024 în Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” a avut loc masa rotundă cu genericul „Pădurea și inovații: soluții pentru dezvoltarea fondului forestier” și atelierul practic cu acțiunea de plantare a stejarului Quercus robur și fagului Fagus sylvatica.

Aspectele de dezvoltare a fondului forestier și implementare a Programului National de împădurire, lansat de către președinta Republicii Moldova dna SANDU M., au fost temele principale ale mesei rotunde, la care au participat: directorul adjunct al Agenției „Moldsilva dl dr. MAMAI Iu.; consilierul președintelui Republicii Moldova dna HANDARAJIU Iu.; ministrul Mediului dl. LAZARENCU S.; secretarul de Stat al Ministerului Mediului dna RUSNAC A. 

Informația privind starea fondului forestier a Republicii Moldova a fost prezentată de către șeful departamentului al Agenției „Moldsilva” dl ROTARU P. Aspectele  utilizării tehnologiilor avansate pentru gestionarea eficientă a pădurilor și rolul sistemelor informaționale au fost discutate pe marginea rapoartelor prezentate de către reprezentanții Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), vice director FRORENȚA G., dr. și COJOCARU G.

Date privind desfășurarea proiectului internațional „Conceptul de Plantă Țintă – o abordare holistică pentru împădurire” pe baza pepinierei din Hârboveț au fost raportate de către dl. Lee J., manager al Forest Service Internațional Program și dna Bouzza K., consultant al USA Forest Service.

Mediul academic a fost prezentat de cercetătorii  Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM (dr. IVANOVA R., dr. ELISOVEȚCAIA D., tinerii cercetători LUȚCAN E., POPOVSCHII E.), Institutului de Zoologie (dr. hab. BUȘMACHIU G., dr. BACAL S.) și Grădinii Botanice (Institut) „Alexandru Ciubotaru” (dr. TOFAN-DOROFEEV E.).

Rezultatele cercetărilor științifice obținute în cadrul IGFPP și implementate în Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” au fost raportate de către dna ELISOVEȚCAIA D., dr., conf. cercet. și au vizat aspecte de adaptare în condițiile naturale a plantulelor de Fagus sylvatica, obținute din semințe de diferită proveniență. Cercetările ce conțin elemente inovative au fost realizate pe parcursul a trei ani de studiu în cadrul laboratorului „Bioreglatori naturali” și au prezentat un interes deosebit atât pentru gazda evenimentului, cât și pentru invitați, inclusiv de peste hotare. Puieții de F. sylvatica aflați în al doilea an de creștere, obținuți din semințe de proveniență slovacă (Roznava) au fost plantați în cadrul atelierului practic.

Apreciem rezultatele activității de cercetare și inovare ale laboratorului „Bioreglatori naturali” și suntem mândri că implementările cercetărilor contribuie la promovarea conservării, gestionării și dezvoltării durabile a pădurilor în beneficiul generațiilor actuale și viitoare.

Categorie: