Un exemplu de colaborare fructuoasă de peste 7 ani!

16.12.2024

Cercetătorii Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM și ai Facultății de Agrobiologie și Resurse Alimentare a Universității Slovace de Agricultură din Nitra desfășoară a colaborarea științifică strânsă din anul 2017 în cadru acordului bilateral nr. 900/2017/SPU încheiat pe perioada anilor 2017-2025.

În acest răstimp, cercetătorii institutului au depus 17 propuneri de proiecte în cadrul programelor anunțate de Visegrad Fund (Slovacia), SAIA și concursul proiectelor de cooperarea bilaterală dintre Ministerul Educației, Cercetării, Dezvoltării și Tineretului din Republica Slovacă și Ministerul de Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Cercetătoarele IGFPP  IVANOVA Raisa, dr., conf. cercet., SMEREA Svetlana, dr., conf. cercet., ELISOVETCAIA Dina, dr., conf. cercet., CALUGĂRU-SPĂTARU Tatiana, dr., GLADEI Diana, cercetător științific stagiar, ȘUBINA Victoria, dr., cercetător științific, MIHĂILĂ Victoria, cercetător științific și CUȚITARU Doina, cercetător științific,  au realizat implementarea cercetărilor comune în cadrul proiectelor finanțate de către autorități din Slovacia.

Proiectele de cercetare sunt axate pe studii botanice, fiziologice, biotehnologice și biochimice ale plantelor cu conținut de substanțe biologic active, și anume:

  • Carthamus tinctorius L. (Asteraceae),
  • Phytolacca americana L. (Phytolaccaceae),
  • Juniperus sabina L. (Cupressaceae),
  • Ailanthus altissima (Mill.) Swingle (Simaroubaceae),
  • Pinus sylvestris L. și P. nigra L. (Pinales: Pinaceae),
  • Paulownia tomentosa (Thunb.) Steud.,
  • Monarda fistulosa L. (Lamiaceae),
  • Linum usitatissimum L. (Linaceae),
  • Cuphea species (C. lanceolata Ait., C. lutea Rose, C. viscosissima Jacq.).

Conform obiectivelor stabilite, au fost evaluate caractere biomorfologice ale plantelor în diferite condiții de creștere și acumulare a substanțelor biologic active. Au fost studiate extractele vegetale și  uleiurile esențiale obținute privind aprecierea proprietăților antioxidante, de biopestecide și reglatori de creștere a plantelor. Au fost elaborate procedee de extragere, purificare și uscare a coloranților naturali din petale de Carthamus tinctorius și fructe de Phytolacca americana, care sunt recomandate pentru utilizare în industria alimentară.

Prin metode de multiplicarea in vitro au fost optimizate protocoale de obținere a unor plante valoroase, și anume Paulownia tomentosa și Monarda fistulosa.

În prezent, tinerele cercetătoare MIHĂILĂ Victoria și CUȚITARU Doina, participante la programul de postmaster, realizează proiectele „Evaluarea fondului genetic al inului (Linum usitatissimum L.) pentru utilizare eficientă a potențialului acestei culturi” și „Evaluarea posibilităților de cultivare a speciilor de Cuphea în condițiile Republicii Moldova și Slovaciei”, analizând productivitatea și rezistența acestor specii la factorii de stres abiotic.

Cu scopul colectării mostrelor de plante, pentru cercetătorii IGFPP,USM, au fost organizate mai multe expediții în Pieninský národný park și Tatrzański Park Narodowy, Republica Slovacia, în cadrul cărora colegii din Slovacia au familiarizat cercetătorii IGFPP cu direcțiile inovatoare și realizările Universității Slovace de Agricultură din Nitra, cum ar fi cultivarea de trufe pe rădăcinile arborilor Fagus sylvatica L. și Quercus petraea (Matt.) Liebl. (Fagaceae).

De asemenea, au fost organizate expediții în grădina de Castanea sativa Mill. și în Arboretum Mlyňany SAV al Academiei Slovace de Științe, care găzduiește cea mai mare colecție de arbori și arbuști neindigeni din Slovacia, fiind una dintre cele mai bogate colecții din Europa Centrală. Arboretul Mlyňany administrează un parc vast, care se întinde pe aproape 67 hectare și găzduiește o colecție de aproximativ 2.000 de arbori de diferite specii, în principal varietăți sălbatice. Arborii din zonele de expunere sunt predominant originari din emisfera nordică, cu o predominanță a dendroflorei din Asia de Est. Pe lângă aceste regiuni geografice, au fost dezvoltate și zone mai mici de interes mai specializat, cum ar fi o grădină de trandafiri și o colecție de soiuri de arbuști.

În cadrul cooperărilor internaționale dintre institutele din Slovacia și Republica Moldova desfășurate în perioada 2017 și 2024 au avut loc stagii și schimb de experiență, axate pe utilizarea noilor metode de cercetare, în particular analize biochimice, cu utilizarea infrastructurii de  cercetare europene. În scopuri științifice, a fost implementat un schimb activ de materiale între institute.

Rezultatele cercetărilor obținute au fost publicate în peste 30 de lucrări științifice comune, inclusiv 2 monografii editate în Slovacia, 2 articole în reviste indexate în baze de date SCOPUS și alte reviste internaționale de prestigiu.

Pe parcursul perioadei de colaborare cu Universitatea Slovacă de Agricultură din Nitra, au fost elaborate 5 proiecte internaționale, dintre care 3 au fost declarate câștigătoare.

Din toamna acestui an a demarat proiectul multilateral ce include cercetătorii din 6 țări (Cehia, Polonia, Serbia, Slovacia, Ucraina, Moldova) cu denumirea „Creation of a regional database of pollen morphology for the assessmennt of the bee product quality” (nr. 22420139 Visegrad Fund) cu perioada de implementare 01.10.2024-22.02.2026. Conducătorul proiectului este dr. BRINDZA Jan, Republica Slovacă, iar echipa din partea Republicii Moldova este coordonată de dna dr.hab. ANDRONIC Larisa, având în calitate  cercetătoarele ELISOVEȚCAIA Dina dr. și IVANOVA Raisa dr., în calitate de experți.

Categorie: