- 178 vizualizări
Sărbătoarea inventatorilor a revenit după doi ani de pauză, astfel în perioada 22-24 iunie 2022, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași și Institutul Național de Inventică Iași au organizat cea de a XXVI-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, INVENTICA 2022. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a oferi participanților numeroase oportunități ce vizează schimbul de idei noi și experiențe de aplicare, stabilirea relațiilor de cercetare sau de afaceri și de a găsi parteneri naționali și globali pentru colaborarea viitoare. În sala Pașilor Pierduți a Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași au fost prezentate invenții inedite a cercetătorilor din România, Moldova, Polonia, Malaezia etc.
În cadrul acestei competiții au fost incluse circa 300 de realizări: brevete, cereri de brevete, proiecte, idei de cercetare, proiecte educaționale fiind prezentate de o aletă foarte largă de participanți, cercetători, oameni de știință, profesori universitari, doctoranzi, elevi, persoane cu diverse pregătiri care vin din diverse domenii, foarte vizibile atât în centrele universitare din România cât și după hotarele ei. Expoziția s-a desfășurat pe o gamă vastă de domenii: mediu – ecologie, management ecologic, protecția și monitorizarea mediului; securitate, protecție, siguranță – antiterorism, dezastre și accidente; transport terestru, fluvial, maritim și aeronautic, echipamente și unități industrial, chimie și industrie chimică, metalurgie, electricitate și electronica, medicină, farmacie, cosmetică, biologie, agronomie, horticultură, zoo-tehnologii, biosecuritate alimentară, informatică și hardware etc. Programul Salonului a inclus Vernisajul Expoziției "TECHNĒ – THE INVENTION OF ART" și Conferința de Inventică. Lucrările prezentate au fost apreciate de un juriu - inventatori și cercetători specializați pe fiecare categorie de concurs, criteriile de departajare a inovațiilor fiind: noutatea, aplicațiile, avantajele, prețul, protecția mediului, impactul social și cel economic. Creativitatea și inovația participanților a fost apreciată prin acordarea de premii și medalii. Cercetătorii Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor au avut o prestație deosebită la acest eveniment etalând 7 lucrări: brevete de soi de plantă, invenții ce țin de domeniul agriculturii și chimiei; invenții ce se referă la domeniul horticulturii.
În urma jurizării lucrările prezentate au fost apreciate cu diplome și medalii de aur, și diplome de excelență:
Diplomă și medalie de aur
-
Elisovetcaia Dina, Ivanova Raisa, Mascenco Natalia, Borovskaia Alla. Procedeu de sporire a germinării semințelor și a rezistenței plantelor de fag (Fagus sylvatica).
-
Lupașcu Galina, Macaev Fliur, Gavzer Svetlana, Cristea Nicolai, Lupașcu Lucian, Stângaci Elena, Zveaghințeva Marina, Pogrebnoi Serghei. Procedeu de tartare a semințelor de grâu comun de toamnă (MD 1591, 2021.11.30).
-
Lupașcu Galina, Macaev Fliur, Gavzer Svetlana, Cristea Nicolai, Lupașcu Lucian, Stângaci Elena, Zveaghințeva Marina, Pogrebnoi Serghei. Procedeu de tartare a semințelor de grâu comun de toamnă (MD 1603, 2022.01.21).
-
Makovei Milania, Botnari Vasile. Noul soi de tomate – Ilica.
-
Alexandrov Eugeniu, Botnari Vasile, Găina Boris. Genotipul interspecific rizogen Sarmis, V. vinifera (2n=38) x M.rotundifolia (2n=40).
Diplomă de excelență
-
Bujoreanu Nicolae, Nicuța Alexandru, Harea Ivan. Procedeu de sporire a capacității de păstrare (depozitare) a fructelor de prun.
-
Mihnea Nadejda, Lupașcu Galina, Botnari Vasile. Noul soi de tomate – Cerasus.
Invențiile cercetătorilor IGFPP au fost apreciate la nivel înalt și de alte universități, instituții de cercetare:
- Universitatea Politehnică din București a acordat Diplomă și medalie de Aur grupului IGFPP pentru excelență în cercetare.
- Fundația pentru Inventică și Tehnologii Sustenabile "Justin Capră" a apreciat cu diplome de excelență toate invențiile prezentate de cercetătorii IGFPP.
- Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industrii Alimentare (INMA), București și Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti au oferit premii speciale echipei IGFPP pentru succesele remarcabile obținute în activitatea de cercetare.
Conducerea Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor exprimă felicitări echipei de cercetători ce s-au remarcat la Expoziția Internațională – Inventica 2022, manifestând creativitate, perseverență și profesionalism.
Le dorim multă sănătate, inspirație și realizări pe potriva așteptărilor.