- 82 vizualizări
În preajma Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, laboratorul Genetica rezistenței plantelor din cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Universității de Stat din Moldova în parteneriat Uniunea Europeană a Academiilor Aplicate Agriculturii, Alimentației și Mediului (UEAA), Academia de Științe Agricole și ale Mediului din Moldova, președinte, dr.hab. Vasile Botnari a organizat un eveniment festiv cu lansare de carte sub genericul „Asistența științifică în agricultură: probleme și soluții”, dedicat rolului esențial al științei în dezvoltarea economică și social a țării.
În cadrul evenimentului a avut loc lansarea a trei lucrări științifice, inclusiv: „Monitorizarea factorilor climatici în agricultură” și „Simtomatica dereglărilor fiziologice și bolilor infecțioase la tomate” și „Particularitățile agrobiologice și tehnologice a culturilor de ceapă și usturoi”, autori prof. Vasile Botnari și Alexei Chilinciuc.
Participanții la reuniune au fost salutați de acad. Mihai Cimpoi, fondator și director de Onoare al Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu”, prof. Ioan Jelev, președinte al Uniunii Europene a Academiilor Aplicate Agriculturii, Alimentației și Mediului, acad. Teodor Furdui, ex vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, coordinator al activităților științifice din domeniul Științe ale vieții.
Președintele UEAA, prof. Ioan Jelev, onorat de participare, deși online, la această întâlnire de importanță deosebită pentru desiminarea rezultatelor și rolul cercetărilor în sectorul agricol în corespundere cu condițiile locale a fiecărei zone geografice. Întrunirea s-a transformat într-o dezbatere a problemelor acumulate pe parcursul a mai multor ani. Academicianul Ioan Jelev a specificat că aceasta are loc într-un moment de referință pentru Republica Moldova, având în vedere parcursul de aderare la Uniunea Europeană, fapt de importanță majoră pentru România, având un rol de promotor ale intereselor bazate pe cultură, tradiții și rădăcini comune.
Realizând o generalizare a conținutului lucrărilor prezentate dl Botnari Vasile a abordat o serie dintre cele mai stringente probleme ale domeniului, precum situația actuală din agricultură, în deosebi în legumicoltură, strategia de aplicare a irigației în cotextul schimbărilor climatice, pretabilitatea solului și a apei pentru irigare, degradarea solului, starea fitosanitară a terenurilor agricole și lipsa unei infrastructuri funcționale de irigare. Dumnealui s-a referit la problemele legate de agrochimia solului și nutriția plantelor, încălzirea globală și schimbările climatice, care în zona noastră geografică au o intensitate mai vădită. Lansările de carte și-au ocupat locul lor în cadrul evenimentului, deși prof. Botnari a subliniat că acesta a fost doar un pretext pentru a aduna împreună specialiști ai domeniului, de a discuta, a face schimb de opinii și a evidenția anumite soluții pertinente, la problemele accumulate în lipsa unei asistențe științifice corespunzătoare cerințelor actuale în diferite sectoare ale agriculturii.
În contextual celor menționate, acad. Teodor Furdui a înaintat o inițiativă de organizare a unei întruniri, în viitorul apropiat posibil, la care să fie invitați oficialitățile, în primul rând factorii de decizie, oamenii de știință din fostele instituții de cercetare, optimizate și ce numai există ca entități juridice, producători, în cadrul căreia s-ar repune în discuție aceste probleme de importanță majoră pentru agricultură și economiei în întegime a țării. Urmare a discuțiilor să fie redactată o adresare și remisă autorităților de competență pentru a înțelege gravitatea problemelor accumulate în dezvoltarea sectorului agroalimentar.
În cadrul evenimentului au participat cu discursuri și alți cercetători printe care dr.hab. prof. Mihai Rapcea, Institutul Științifico-Practic de Hortiultură și Tehnologii Alimentare, dr.hab., prof. Alexandru Rusu, Institutul de Cercetări Pentru Pedologie și Agrochimie ”Nicolae Dimo”, dr. Rodica Cojocaru, Institutul de Ecologie și Geografie în cadrul cărora s-au abordat problemele grave legate de asistența științifică și dezvoltarea sectorului agroalimentar într-o țară agrară, care s-a transformat dintr-un importator stabil de producție agroalimetnară.
Reuniunea s-a desfășurat în incinta și cu suportul colectivului Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu”, cărora comunitatea științifică din agricultură le aduce cele mai sincere mulțumiri și recunoștință.