Doctorul Liliana Mărîi – la un popas jubiliar marcant

28.03.2025

Doamna Liliana Mărîi s-a născut la 28 martie 1975 în s. Selemet, r-l Cimișlia, R. Moldova. În perioada 1992 – 1997 a realizat programul de studii superioare în cadrul Departamentului Biologie și Chimie al Universității de Stat din Tiraspol (cu sediul în Chișinău), unde a obținut primele aptitudini de cercetare, realizând teza de licență “Sinteza compușilor labdanici și nor-labdanici pe bază de ambrinoli” în colaborare cu cercetătorii Institutului de Chimie al AȘM. A urmat studii doctorale în cadrul Institutului de Genetică al AȘM în perioada anilor 1997 – 2001, iar în anul 2003 a susținut teza de doctor în științe biologice, specialitatea Genetică vegetală. Cercetările au fost axate pe studiul influenței infecțiilor virale asupra manifestării și ereditării unor caractere cantitative și calitative la tomate, care i-au permis tinerei cercetătoare să îmbine aspectele fundamentale cu cele aplicative, prin obținerea unui vast material inițial pentru ameliorarea tomatelor, în special a formelor inter- și intraspecifice.   

            În perioada anilor 2001 – 2007 a îmbinat cu succes activitatea de cercetare cu cea didactică, prin ținerea cursurilor de biologie și chimie în liceele Prometeu, Spiru Haret, precum și colegiile Financiar – Bancar A.Diordiță și Colegiul Național de Comerț al ASEM.

În activitatea sa științifică realizată în cadrul laboratorului Biotehnologii vegetale, dna Liliana Mărîi parcurge toate treptele - de la biolog, cercetător științific stagiar, superior şi coordonator până la şef de laborator. Deține titlul de conferențiar cercetător, specialitatea Genetică vegetală.

Un interes deosebit prezintă cercetările prin care s-a stabilit dependența reacțiilor plantelor de tomate la deficitul hidric sau temperaturi supraoptimale de particularitățile morfofiziologice ale genotipului, care sunt influențate de starea fitosanitară a plantei donor, pentru anumite combinații genotip-virus-parametru evaluat atestându-se efecte pozitive, atât la nivel de germene, cât și de plantă, prezentând efecte cu caracter transgenerativ. Reactivitatea plantei depinde de etapa de acțiune a stresului, repetitivitatea lui în diverse combinații, iar stresul aplicat la etapele vegetative timpurii (germene) prezintă efecte destabilizatoare asupra sistemului oxidativ și a caracterelor morfologice la etapele ulterioare ale plantei. În expresia sistemului redox s-a stabilit că activitatea peroxidazelor poate servi ca indicator relevant în cazul stresului termic, iar conținutul de prolină  a deficitului hidric.

Activitatea ştiințifică este reflectată în 85 lucrări științifice, inclusiv articol în reviste din baze de date Weg of Sciences și Scopus, în reviste din Registrul Naţional al revistelor de profil, cat. B și C (16), reviste recenzate de peste hotare (8), monografie colectivă (1), 3 brevete de invenție, 2 brevete pentru soi de plantă și 1 adeverință de soi de plantă.

Dna dr Liliana Mărîi a participat activ în calitate de executor și coordonator al etapelor de cercetare în realizarea proiectelor ştiinţifice:

  • programul de Stat Proiectul 20.80009.7007.04 Biotehnologii și procedee genetice de evaluare, conservare și valorificare a agrobiodiversității” (2020-2023);
  • proiectul instituțional 15.817.05.05F: „Principii biotehnologice de studiu al interacțiunii dintre plantele de cultură și agenții virali” (2015-2019);
  • proiectul instituțional 11.817.04.04.F. „Biotehnologii avansate și mecanisme genetice și fiziologice de inducere a variabilității genotipice și formarea unui potențial genetic sporit de productivitate și rezistență al C3 și C4 plantelor” (2011-2014);
  • proiect instituțional 06.407.005.F „Studiul variabilității genetice indusă de factori fizici, chimici și biologici in vivo și in vitro, evaluarea genetică și moleculară a caracterelor de productivitate, calitate și rezistență la condițiile nefavorabile ale mediului” (2006-2010);
  • grantul #4073 STCU „Crearea colecţiei de forme locale de viţă de vie libere de virusuri cu rezistentă la factori de mediu” (2008-2011).

Dna dr Liliana Mării participă activ în pregătirea cadrelor de înaltă calificare în calitate de membru al Comisiilor de îndrumare (2022-2025) a 2 studenți-doctoranzi ai Școlii Doctorale Științe biologice, geonomice, chimice și tehnologice a Universității de Stat din Moldova; precum și în activitatea Seminarului științific de profil 162.01. Genetică vegetală din cadrul IGFPP. Deține abilitare în dreptul de conducere a tezelor de doctorat la specialitatea: 162.01. Genetică vegetală.

 Doamna doctor Liliana Mării este membru al Comitetului organizatoric al Simpozionului științific “Biotehnologii avansate – realizări și perspective” și Conferinței științifice internaționale “Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor”.

Activitatea inovațională a fost apreciată cu 9 medalii de aur pentru promovarea soiurilor noi de tomate Anona și Cisgen la Saloane și Expoziții din țară ți peste hotare: INVENT-INVEST - 2018, Chisinau, Republic of Moldova; INVENT-INVEST - 2019, Ploiesti, Romania; EUROINVENT- 2018, 2019, Iasi, Romania; PRO INVENT - 2018, Cluj-Napoca, Romania; INVENTICA - 2016, 2019, Iasi, Romania; INVENTCOR-2021, Deva, Romania, Traian Vuia - 2018, Timisoara, Romania.

Conducerea și colectivul IGFPP apreciază înalt realizările valoroase şi performanțele în domeniul cercetării, activitatea prodigioasă profesională a dnei doctor Liliana Mărîi și cu ocazia frumosului jubileu adresează cele mai calde urări de sănătate, prosperitate şi perseverență, ani de viaţă lungă cu realizări marcante.

La Mulți Ani!

Categorie: