- 50 vizualizări
Un nou exemplu de colaborare activă dintre cercetare și reprezentanții structurilor de stat în vederea implementării politicilor naționale ce vizează extinderea suprafețelor de teren împădurit au dat dovadă cercetătorii laboratorului Bioreglatori Naturali ai IGFPP, USM.
Urmare a cercetărilor realizate de către echipa laboratorului a fost obținută o colecția de puieți de fag de diferită proveniență (Republica Slovacia, Austria), care a fost plantată în condițiile naturale ale Rezervației Naturale de Stat „Plaiul Fagului”. Conform actului de primire-predare din 21.11.2024 au fost transmise 192 plantule de doi ani cu o talie medie de 51 cm (unele exemplare atingând peste 1 m): Fagus sylvatica Pendula-22 (4 puieți), F. sylvatica L. Atropupurea-22 (5 puieți), F. sylvatica L. Rohanii-22 (68 puieți), F. sylvatica L. Aurea-22 (5 puieți), F. sylvatica L. Arboretum-22 (72 puieți) de proveniență Arboretum Mlynany SAV (Vieska nad Žitavou, Republica Slovacia) și F.sylvatica L.-22 (38 puieți) de proveniență Schönbrunn, Viena (Austria).
Plantule de fag au fost crescute în pepiniera IGFPP pe baza conceptului studiilor desfășurate de Laboratorul Bioreglatori Naturali cu implicarea șefei laboratorului Ivanova Raisa, dr., conf.cerc., cercetătoarei științifice coordonatoare Elisovețcaia Dina, dr., conf.cerc., cercetătoarelor științifice Luțcan Elena și Popovschi Ecaterina, precum și dnei Grossul Ludmila, tehnician.
Puieți de fag rezultați din cercetare au fost plantați în cadrul campaniei naționale împreuna cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne a RM pe 30 noiembrie 2024.
Sectorul împădurit cu fag de proveniență din Republica Slovacia și Austria este în completarea celui fondat anterior cu plantule din semințe din Republica Moldova, îmbogățind colecția de Fagus sylvatica cu un material genetic deosebit de important, cu aplicații practice și științifice. De rând cu rolul biologic și silvic, colecția fondată reprezintă un real suport educațional pentru elevi, studenți, precum și pentru specialiști din domeniile silviculturii, ecologiei. Eforturile consolidate dintre cercetare și reprezentanții sectoarelor de decizie sunt un bun exemplu de contribuție activă la protecția biodiversității și ecosistemelor, promovarea politicilor de atenuare a schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, prin conștientizarea rolului științei.