23.12.2025

Cercetătoarea științifică coordonatoare a laboratorului Resurse Genetice Vegetale al IGFPP, Romanciuc Gabriela, doctor în științe biologice, în calitate de Punct Național de Contact a reprezentat Republica Moldova  la unul dintre forumurile de bază în promovarea Planului Global de Acțiuni FAO privind conservarea și utilizarea sustenabilă a Resurselor Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură prin actele din domeniu.

Tratatul Internațional privind Resursele Genetice Vegetale pentru Alimentație și Agricultură (TIRGVAA) continuă să joace un rol esențial în consolidarea legăturilor dintre biodiversitate și securitatea alimentară, dintre comunitățile locale și cele globale, precum și dintre trecut și perspectivele viitoare de dezvoltare.

În acest context, cea de-a 11-a sesiune a Organului Director (GB 11) al Tratatului s-a desfășurat cu genericul „Promovarea biodiversității și a securității alimentare: conservarea patrimoniului, construirea unui viitor comun”, subliniind importanța cooperării internaționale pentru conservarea și utilizarea durabilă a resurselor genetice vegetale.

Sesiunea Organului Director din acest an a reunit factori de decizie politică, fermieri și amelioratori de plante și a avut loc în perioada 24–29 noiembrie 2025, la Centrul de Convenții Lima din Lima, Peru, fiind precedată de consultări regionale și interregionale desfășurate în zilele de 22 și 23 noiembrie 2025.

În cadrul GB 11 au fost analizate aspecte-cheie privind implementarea Tratatului și funcționarea Sistemului Multilateral de acces și partajare a beneficiilor, cel mai amplu mecanism global de schimb de resurse genetice vegetale pentru alimentație și agricultură. Un punct major al agendei l-a constituit continuarea negocierilor pentru îmbunătățirea acestui sistem, inițiate în anul 2013, cu accent pe revizuirea Acordului Standard de Transfer de Material, extinderea listei culturilor din Anexa I și alte elemente conexe implementării noului cadru.

Totodată, au fost abordate subiecte de interes major, precum informațiile digitale privind secvențele genetice, structura și nivelul plăților aferente acordului revizuit, conservarea și utilizarea durabilă a resurselor genetice vegetale, funcționarea Sistemului Global de Informații și drepturile fermierilor. Au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de conformitate, cooperarea cu alte instrumente și organizații internaționale, precum și chestiuni financiare, inclusiv Strategia de finanțare și bugetul Tratatului.

În timpul desfășurării GB 11, Guvernele Republicii Peru și Confederației Elvețiene, împreună cu Tratatul internațional privind resursele genetice vegetale pentru alimentație și agricultură și parteneri internaționali, au inaugurat  expoziția intitulată ”O călătorie imersivă a semințelor: Bucla infinită și semințele din Peru”. Rolul acestei expoziții  este de a pune în evidență mecanismul cum semințele, știința, cunoștințele tradiționale și politicile internaționale se interconectează pentru a susține securitatea alimentară și biodiversitatea la nivel global.

Secțiunea expoziției intitulată «Seeds of Peru» pune în valoare rolul Republicii Peru ca important centru de origine al numeroaselor culturi agricole. Aceasta prezintă semințe native și varietăți cultivate tradițional, evidențiind totodată contribuția esențială a popoarelor indigene, a micilor agricultori, precum și a femeilor și tinerilor, în conservarea biodiversității agricole. Prin ilustrarea diversității peisajelor naturale ale Peru - de la văi fertile până la regiunea Andină - expoziția subliniază modul în care, de-a lungul mileniilor, aceste condiții au favorizat dezvoltarea unei remarcabile diversități genetice.

În cadrul vizitei efectuate la Centrul Internațional al Cartofului (International Center of the Potato – CIP) din Lima, Peru, unul dintre cele mai importante centre mondiale dedicate conservării, cercetării și valorificării diversității genetice a cartofului, au fost prezentate principalele activități ale instituției, precum și rolul acesteia în asigurarea securității alimentare și în sprijinirea agriculturii durabile. Acest centru joacă un rol esențial în păstrarea și protejarea resurselor genetice ale cartofului, cultură de importanță majoră pentru securitatea alimentară globală, fiind totodată un spațiu de referință pentru inovație științifică și cooperare internațională.”

Categorie: