- 76 vizualizări
La 05 decembrie 2024, un grup de cercetători din cadrul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, la inițiativa șefului laboratorului Imunologie și Protecția Plantelor, dr. Degteari Vladimir, a participat la cursul de perfecționare cu tematica „Prepararea materialului biologic prin metode noi de contrastare”, organizat în cadrul laboratorului Biotehnologii vegetale al Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM.
Cursul a fost conceput pentru a oferi o instruire practică și teoretică în domeniul microscopiei electronice, cu accent pe tehnici moderne de preparare și contrastare a materialului biologic.
Printre aspectele abordate au fost principiile de funcționare a microscopului electronic prin transmisie și scanare, avantajele metodelor moderne de contrastare, pentru îmbunătățirea rezoluției imaginii, precum și etapele de bază ale pregătirii probelor biologice.
Ca activități practice, cercetătorii din cadrul laboratorului gazdă și oaspeți, au analizat principiile de lucru al ultramicrotoamelor și au realizat activități de pregătire a secțiunilor biologice ultrafine. De asemenea participanții au luat cunostință cu utilizarea substanțelor contrastante, precum citratul de plumb și tetróxidul de osmiu pentru a evidenția structurile celulare la nivel subcelular, dar și a procedeelor de metalizare pentru vizualizarea detaliilor suprafațelor probelor. Un subiect al activităților de instruire a inclus examinarea microscopică a preparatelor pe bază de secțiuni ultrafine a țesuturilor și a preparatelor bacteriene și virale.
Vizita a finalizat prin analiza colecției de imagini digitalizate ce reflectă structurile celulare și morfologia particulelor bacteriene și virale în funcție de tehnica contrastării.
Oaspeții au fost ghidati de șefa laboratorului, dr. Mărîi Liliana, cercetătoarea științifică superioară, dr. Grigorov Tatiana, cu suportul tehnic al inginerului Brînzan Alexandru.
Participanții au apreciat importanța utilizării tehnicilor avansate pentru analiza structurii fine a celulelor, dar și în scopul identificării agenților virali, și au menționat că informațiile acumulate vor fi aplicate în cercetările proprii. De asemenea, cercetătorii au evidențiat necesitatea extinderii colaborării continui între instituții pentru schimbul de bune practici și accesul la echipamente de înaltă performanță.
Această vizită reprezintă un exemplu reușit de parteneriat științific, având un impact pozitiv asupra dezvoltării competențelor cercetătorilor moldoveni în domeniul tehnologiilor de investigație.
Pentru realizarea cursului de instrure a fost folosită infrastructura Laboratorului Botehnologii vegetale al IGFPP înregistrată în sistemul european al infrastructurii de cercetare și tehnologii: https://eertis.eu/ereq-2400-012j-7820