IN MEMORIAM ACADEMICIANULUI VALERIU TABĂRĂ, PREȘEDINTE AL ACADEMIEI DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI SILVICE 'GHEORGHE IONESCU-ȘIȘEȘTI'

30.04.2025

 

Valeriu Tabără

01.07.1949 – 29.05.2025

Comunitatea științifică din Republica Moldova, colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a primit cu durere și regret trista veste de trecere în eternitate a distinsului om de știință, profesor universitar, Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, un bun susținător al cercetări și promovării abordărilor experimentale din domeniul științelor biologice aplicate.

Distinsul savant, Valeriu Tabără, s-a născut la 1 iulie 1949 în comuna Sălciua, județul Alba. În 1973 după absolvirea Institutului Agronomic din Timișoara, a urmat studiile de doctorat, ulterior, în 1984 susținând teza de doctor în agronomie. A activat în calitate de cercetător la Stațiunea de Cercetări în Agricultură, Lovrin, județul Timiș (1973-1977), asistent universitar (1977-1986), apoi conferențiar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.  În 1996, a obținut titlul de profesor universitar - titular al disciplinei de Fitotehnie. A publicat peste 220 de lucrări științifice editate în reviste de specialitate, a semnat mai multe cărți precum: ''Fitotehnie - Plante tehnice'' (2004), ''Cultivarea și prelucrarea plantelor oleaginoase în scopul obținerii de biocombustibil'' (2009), ''Fondarea și implementarea Centrului Euroregional de Cercetare și bioresurse energetice de origine vegetală BIOEN''(2009) și altele.

Valeriu Tabără a fost un bun patriot al neamului, având o participare activă în viața socială. A fost ales deputat de Timiș în legislaturile 1992-1996, 1996-2000, 2004-2008, 2008-2012. În anii 1994-1996 a deținut funcția de ministru al Agriculturii și Alimentației, preluată a doua oară de Dumnealui după o perioadă de 14 ani, în 2010-2012.

În 2008, a fost ales membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR). Din 2006, a deținut calitatea de membru al Camerei Experților Europeni, în același an, a fost ales președinte al Secției Cultura plantelor a Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), în 2009 a fost ales vicepreședintele ASAS, iar din 2017 - președinte al ASAS.

Profesorul universitar Valeriu Tabără, un bun prieten al mediului academic din Moldova, a fost un membru activ al Comitetului științific internațional a mai multe evenimente organizate de IGFPP, precum Simpozionul științific „Biotehnologii avansate – realizări și perspective”, conferința „Genetica, Fiziologia și Ameliorarea Plantelor”, prezentând în ședințele plenare cele mai recente realizări din domeniu, fiind dezbătute subiecte de importanță majoră ce vizează securitatea mediului, alimentară și a rolului cercetărilor fundamentale în asigurarea unu sistem agroalimentar sustenabil. Academicianul Valeriu Tabără a participat în fruntea delegațiilor savanților din România, vizitând câmpurile experimentale ale institutului, în cadrul cărora prin prisma de expert a apreciat înalt genotipurile de culturi agricole create de cercetătorii IGFPP. Comunitatea științifică exprimă recunoștință pentru abordările profunde, încununate de muncă și sacrificiu, depuse pe tot parcursul activității sale.

În aceste momente de profundă tristețe, exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, colegilor în legătură cu plecarea la cele veșnice.

Dumnezeu să-l odihnească în pace

Categorie:
Cuvinte-cheie: