08.09.2025

La 2 septembrie anul curent Comunitatea Slow Food Grădina Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM și I.P. Institutul Național de Cercetări Aplicative în Agricultură și Medicină Veterinară (INCAAMV), au organizat un eveniment inedit dedicat dezvoltării colaborării între fermieri și mediul academic în promovarea patrimoniului agricol și alimentar din Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în incinta IGFPP cu antrenarea a peste 40 reprezentanți ai Comunității Slow Food, cercetătorilor IGFPP și INCAAMV.

Evenimentul a demarat cu cuvinte de deschiderea prezentate de dna Larisa Andronic, dr. hab., directoare IGFPP, dna Victoria Adajuc, dr., directoarea INCAAMV și dna Anya Coutinho, coordonatoarea comunității Slow Food Grădina Moldovei, care a inițiat discuțiile, pornind de la metodologia științifică a Sistemelor de Patrimoniului Agricol de Importanță Globală („Globally Important Agricultural Heritage Systems”, GIAHS, FAO), recunoscută ca standard internațional și instrument pentru identificarea, documentarea și conservarea soiurilor locale, practicilor agroecologice, rețetelor și cunoștințelor tradiționale.

Informații de interes și utile  au fost expuse în prezentările:

  • Instrumente pentru identificare și conservarea patrimoniului alimentar; Metodologie, criterii, exemple internaționale (GIAHS)  –  raportor Anya Coutinho;
  • Biodiversitatea cultivată și cea sălbatică: rude sălbatice ale plantelor cultivate și resurse genetice  –   raportor Anatolie Ganea, dr., șeful laboratorului Resurse Genetice Vegetale, IGFPP
  • Patrimoniul horticol al INCAAMV la dispoziția fermierilor – raportor  Svetlana Tofan, dr., INCAAMV;
  • Patrimoniul gastronomic: conservare și valorificare în scopuri turistice (bucătăria locală și tradiții alimentare) –  raportor Miron Marina, dr. în istorie, AO Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova.

Conexiunile dintre resursele locale, agricultura ecologică, practicile tradiționale și produsele autentice locale au fost scoase în evidență în cadrul panelului științific și discuții participative, care a continuat cu prezentarea agroproduselor, rețetelor, ca modalitate de promovare și valorificare a patrimoniului alimentar.

Un moment aparte a constituit expunerea perspectivelor diversificării spectrului de plante cultivate, introducerea de specii horticole netradiționale cu valoare adăugată, prerogative importante în contextul schimbărilor climatice, alineate la prioritățile de dezvoltare a biotehnologiilor horticole în corespundere cu cerințele naționale, bazate pe legislația europeană ce vizează sporirea biodiversității și asigurarea rezilienței sectorului agricol. În această direcție,  dna dr. Tatiana Călugăru-Spătaru, a expus rezultatele obținute în cadrul laboratorului Biochimia plantelor ce vizează cultura mini kiwi (Actinidia arguta).

Evenimentul a finalizat cu un exercițiu practic de altoire de vară demonstrat de dl Ghenadie Cucu, cercetător științific în cadrul INCAAMV,  procedeu ce asigură obținerea de noi forme valoroase de plante horticole.

Participanții la acest eveniment au etirat rolul științei și colaborării dintre mediul academic, antreprenorial în fortificarea sectorului agroalimentar. 

Categorie: