- 87 vizualizări
La 7 decembrie a fost organizată lecția publică cu tema „Regeneration of cell, tissue and organs using endogenous healling power of body”, invitat Shibashish Giri dr., departamentul Tehnici celulare și Biologie aplicată a celulelor stem, Centrul Biotehnologie și Biomedicină, Universitatea din Leipzig, Germania.
Cercetătorii și specialiștii au fost informați cu privire la folosirea resurselor interioare ale organismelor animale, inclusiv om, în soluționarea problemelor de regenerare a celulelor, țesuturilor și organelor. Determinarea factorilor ce contribuie la perturbarea funcționalității celulare asociate diferitor afecțiuni constituie primul pas în inițierea soluționări problemelor adiacente. Mediul ambient favorabil, nonpoluant favorizează menținerea sănătății fizice și mentale. Pe parcursul discursului a fost abordat rolul factorilor de extracte botanice, a probioticilor și prebioticilor în modularea reactivității structurilor funcționale ale organismului.
O parte considerabilă a comunicării a vizat aplicarea factorilor genetici și epigenetici în stimularea activității proliferative ale celulelor și țesuturilor, în particular diverse aspect ale medicinii regenerative. În acest context medicina regenerativă integrează un domeniu tehnologic cuprinzător care include biologia celulelor stem, adică materiale „vii”, ingineria țesuturilor, nanotehnologie și analiza genomului funcțional. Fundamentarea acestui nou domeniu se află în tehnologia medicală și analiza funcțională a genomului. Conform celor expuse de Dr Giri, în cadrul centrului ce îl reprezintă, medicina regenerativă se ocupă de cele trei aspecte care sunt cele mai importante pentru omenire și intenționează să dezvolte răspunsuri fundamental noi în ceea ce privește traumă, îmbătrânirea și boală- sub diversele sale forme.
Au fost abordate elementele cheie ce favoriza crearea medicinei regenerative ca nouă disciplină medico-biotehnologică: ponderea în creștere a persoanelor în vârstă; utilizarea în creștere a proteinelor umane ca medicamente; dezvoltarea unor domenii, cum ar fi nanotehnologia, care va influența, de asemenea, biotehnologia și medicina regenerativă; progresele actuale în biologia celulelor stem și în ingineria țesuturilor; utilizarea materialelor biodegradabile în scopuri regenerative.