Studenții Facultății de Biologie și Geoștiințe a USM într-o vizită de studiu în Laboratorul Fitopatologie și Biotehnologie al IGFPP

16.10.2024

La 10 octombrie 2024 studenții anului II din cadrul Facultății de Biologie și Geoștiințe al USM, Departamentul Biologie și Ecologie, specialitatea Biologie și Biologia Moleculară au avut ocazia unică de a descoperi misterele naturii și de a înțelege procesele și experimentările biologice și microbiologice prietenoase agrocenozei, mediului și consumatorului.

Întâlnirea cu directoarea Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM, dr. hab. Larisa ANDRONIC, a constituit momentul semnificativ al vizitei.  Doamna dr. hab. Larisa ANDRONIC le-a împărtășit studenților viziunea sa asupra perspectivelor din domeniu, iar experiența sa bogată și evoluția în carieră au constituit surse de inspirație în discuțiile cu tinerii studenți. În cadrul discuțiilor, a fost subliniată importanța cercetării în Republica Moldova în domeniul geneticii, fiziologiei și protecției pantelor. Un alt aspect important abordat a fost influența gândirii și concentrării atenției asupra obiectivelor propuse. dr. hab. Larisa ANDRONIC a subliniat că gândurile noastre și concentrarea asupra anumitor aspecte au un impact direct asupra parcursului profesional. Astfel, studenților li s-a reamintit că promovarea valorilor și principiilor corecte în domeniul geneticii, protecției plantelor și a microbiologiei contribuie la modelarea unei comunități sănătoase și a unei agriculture ecologice.

Studenții au realizat că pasiunea este motorul care îi motivează pe profesioniști să atingă excelența în domeniul lor. Această vizită le-a oferit oportunitatea de a înțelege cum devotamentul față de meseria aleasă poate transforma munca într-o experiență înălțătoare și poate ghida spre excelență. 

O parte specială a vizitei a fost în cadrul Laboratorul Fitopatologie și Biotehnologie, studenții însoțiți de profesoara dumnealor, dna Natalia BURACEVSCHII, conf. univ., dr., au trăit o experiență formativă semnificativă prin familiarizarea cu activitățile subdiviziunii.

Studenții au avut ocazia să ia cunoștință cu lumea captivantă a fitopatologiei și biotehnologiei, fiind ghidați de dr. hab, prof. cercet. Leonid Voloșciuc consultant științific,  care în discursul amplu a vorbit despre Laboratorul Fitopatologie și Biotehnologie o structură de cercetări științifice specializată în identificarea agenților fitopatogeni ai bolilor, elaborarea și implementarea mijloacelor microbiologice de protecție a plantelor. Misiunea laboratorului din cadrul activităților academice reprezintă cercetarea științifică, inovarea, consultanța şi transferul tehnologic, precum și consultarea organelor superioare și decizionale, instruirea companiilor și autorităților publice să contribuie în mod activ la dezvoltarea sustenabilă și incluzivă prin elaborarea și implementarea biotehnologiilor moderne de soluționare a problemelor fitosanitare și promovarea agriculturii ecologice.

Laboratorul de Fitopatologie și Biotehnologie a fost fondat în anul 1976 prin comasarea mai multor subdiviziuni ale institutului (Lab. de Virusologie, Bacteriologie şi Boli Protozoice, Lab. de Microorganisme Entomopatogene, Lab. de Micologie Experimentală, Lab. Protecţie microbiologică, Lab. Fitopatologie, Lab. Biotehnologie), care fusese organizate la diferite faze de dezvoltare a institutului.  Pe parcursul activităților cercetătorii au evidențiat, izolat și identificat peste 500 de sușe de microorganisme, selectând cele de perspectivă în combaterea dăunătorilor şi agenților patogeni ai bolilor şi pe baza lor au fost elaborate 5 preparate virale, 6 micotice şi 2 bacteriene, care se aplică pe larg în schemele de agricultură convențională şi ecologică:

  • TRIHODERMIN-BL - pentru combaterea putregaiurilor alb, cenușiu şi radicular al culturilor legumicole, ornamentale, leguminoase, precum şi a răsadului de tutun; putregaiului cenușiu la căpșun şi vița-de-vie; ascochitozei castraveților, fuzariozei şi verticilozei culturilor legumicole. Se utilizează contra putregaiului gri la  vița-de-vie  cu 3-18 zile înainte de recoltarea strugurilor, când aplicarea preparatelor chimice este interzisă, iar boala poate aduce pierderi de 30-90%.
  • NEMATOFAGIN-BL - pentru combaterea nematozilor radiculari la culturile legumicole, căpșun, usturoi, mai ales în solurile din sere.
  • RIZOPLAN - pentru combaterea putregaiurilor radiculare la culturile cerealiere şi legumicole, tutun.  Testările preparatului Rizopan la diferite culturi au demonstrat eficacitate înaltă, cu un preț de 5 -10 ori mai redus, fată de preparatele chimice.
  • VIRIN-ABB-3 - pentru combaterea Omizii păroase a dudului (Hyphantria cunea) în livezi, plantațiile silvice şi parcuri. Deoarece dăunătorul atacă  mai mult de 200 specii de arbori, aplicarea preparatului VIRIN-ABB-3 este necesară mai ales în zonele urbane și de agrement, pe marginea drumurilor,  unde nu se permite utilizarea preparatelor chimice.
  • VIRIN-KS - pentru combaterea Buhei-verzii (Mamestra brassicae) la varză, tomate, culturile legumicole.  Preparatul este bazat pe virusul poliedrozei nucleare a buhei verzii.
  • VIRIN-OS - pentru combaterea Buhei-semănăturilor (Agrotis segetum) şi buhelor din genul Agrotis (Ypsilon, Exclamatoare) la culturile legumicole, tehnice (tutun, sfecla-de-zahăr), bostănoase şi ierburi medicinale.
  • VIRIN-HS-2 - pentru combaterea Buhei fructificațiilor şi buhelor din genul Heliothis.  Necesitatea utilizării pe larg a acestui preparat este condiționată de faptul, că pe parcursul ultimilor ani se manifestă o creștere bruscă a atacului de Buhei fructificațiilor, mai ales în perioada de recoltare a tomatelor , când aplicarea preparatelor chimice este interzisă.
  • PAURIN – Pseudomonas  fluorescens CR-330D, patent  №182544,  înregistrat în Colecția Națională a RM № CNMN-Ps B-04, pentru combaterea cancerului bacterian la culturile pomicole şi viticole, ca stimulator de creștere a tomatelor în sere neîncălzite, combaterea bolilor bacteriene la cartof, ceapă şi ardei.

Au fost efectuate acțiuni de omologare a mijloacelor biologice, care au permis acoperirea necesităților în mijloace alternative de protecție a plantelor atât în agricultura intensivă, cât și cea ecologică.

Ulterior, în cadrul laboratorului Fitopatologie și Biotehnologie, sub îndrumarea șefei de laborator, dnei dr. Aurelia Stîngaci, studenții au făcut cunoștință cu membrii echipei de cercetare, care au salutat interesul tinerilor spre inițierea unei cariere în domeniul științelor biologice. Dna Dr. Tatiana Șcerbacova a prezentat microorganismele deținute în colecția laboratorului, care includ atât producenți, cât și agenții fitopatogeni. Au fost demonstrate rezultate obținute în urma utilizării metodei „Cultura dublă”, analizate particularitățile acestei metode, precum și necesitatea studierii inițiale in vitro  a relațiilor dintre diferite grupuri de microorganisme. A fost subliniat, că aceste evaluări stau la baza deciziilor de  cercetărilor in vivo. În camera de autoclavare au fost definite etapele principale de preparare a unui mediu nutritiv, cu demonstrarea în practică a utilajului necesar.

Următoarea călătorie în minunata lume a microorganismelor a fost efectuată de dna dr. Anna Samoilova, care a inițiat studenții în utilizarea practică a bacteriofagilor, prezentând studenților zonele de liză a bacteriei Erwinia amylovora. Au fost punctate momentele cheie a actualității studierii focului bacterian, consecințelor ce sunt provocate în livezile atacate și avantajul bacteriofagilor în combaterea acestui agent patogen.

O introducere în utilizarea baculovirusurilor pentru combaterea dăunătorilor, precum și a mecanismului de acțiune a acestora a fost efectuată de către dna dr.  Stîngaci Aurelia. Tânărul cercetător Andrei Lungu a descris particularitățile unei specii de actinobacterii cercetate; a efectuat o demonstrare a tehnicii de turnare în cutii Petri a mediului nutritiv agarizat, după care a făcut o demonstrație a trei tehnici generale de inoculare a microorganismelor pe mediul nutritiv agarizat. Au fost prezentate particularitățile de utilizare a dulapului cu flux laminar, incubatorului termostat cu apă și aer și aduse câteva exemple practice a importanței menținerii condițiilor aseptice în timpul manipulării și efectuarea lucrărilor cu microorganismele.

Cercetătorul științific stagiar Loredana Curiev a expus pe scurt dezvoltarea principalelor boli ale mărului (agenții patogeni Venturia inaequalisPodosphaera leucotrichaMonilia fructigena) și daunele provocate de ele, menționând principale metode de combatere a agenților patogeni menționați. A fost descrisă tehnologia de aplicare a preparatelor biologice pe baza bacteriei Pseudomonas fluorescens AP-33 și ciupercii Trichoderma lignorum M-1; explicate mecanismele de acțiune a producenților și aduse dovezi ce demonstrează eficacitatea biologică în combaterea agenților fitopatogeni ai mărului.

 Doctorul Oleg Harciuc, cercetător științific superior, a descris echipamentul utilizat în scopul determinării stării fiziologice a plantelor în timpul atacului fitopatogenilor și aplicării preparatelor biologice elaborate de membrii echipei de cercetare.

Această oportunitate le-a deschis ușile către lumea reală a noilor tehnologii de creștere și protecție a plantelor de boli și dăunători cu procedee și mijloace biologice ecologic inofensive, oferindu-le totodată și o perspectivă pentru a deveni specialiști competenți în domeniu.

Vizita la IGFPP al USM a fost nu doar o oportunitate de a înțelege mai bine aspectele practice ale domeniului, ci și un moment de inspirație pentru viitorii specialiști. Dialogul deschis cu specialiștii le-a oferit studenților o viziune mai profundă asupra ceea ce înseamnă să fii un profesionist în domeniul geneticii, fiziologiei și protecției a plantelor. Această experiență îi va ghida pe parcursul călătoriei lor academice și profesionale, oferindu-le instrumentele și motivația necesare pentru a deveni lideri în domeniul lor de specialitate. 

 

Categorie: