- 149 vizualizări
Studenții anului I, specialitatea Agronomie din cadrul Colegiului Agroindustrial din Ungheni au explorat culturile agricole pe terenurile experimentale într-o vizită de studiu la IGFPP în data de 6 iunie 2024. Cei 22 elevi au fost îndrumați de profesoarele: Norinela Vlas, Zinaida Vrănescu, Natalia Paladiciuc și Cristina Iostin. Vizita a fost organizată în scopul familiarizării elevilor cu cercetările și practicile desfășurate în cadrul institutului.la solicitarea argumentată a directorului Colegiului Agroindustrial din Ungheni dl Ion Oboroc. Subiectele au fost valorificate conform planificărilor profesorilor și au inclus informații cu demonstrații în teren, privind Metode tradiționale și moderne de ameliorare a plantelor; Diversitatea plantelor aromatice și medicinale.
Cercetătorii științifici au prezentat realizările obținute în crearea soirilor noi de plante la diverse culturi: grâu comun, triticale, grâu dur, secară – dr. Andrei Gore; levănțică, șerlai, gălbenele, mentă, trandafir, busuioc – dr. Zinaida Balmuș; usturoi, ceapă – dr. Alexei Chilinciuc; vița de vie rizogenă – tânărul cercetător Mihai Gladei. Metoda mutagenezei experimentale utilizată în extinderea variabilității genetice și obținerii materialului inițial pentru ameliorare a fost desfășurată de dna dr. Renata Ciobanu, demonstrând descendenții somaclonelor de triticale obținute prin culturi in vitro în complex cu iradierea gama. Rezultatele studiilor de genetică cantitativă, fitopatologie și imunogenetică au fost prezentate de doctorandul Nicolae Cristea, evidențiind rolul interacţiunii plantă x patogen în controlul genetic al rezistenţei grâului comun de toamnă la patogenii care produc boli de rădăcină.
În urma demonstrațiilor câmpurilor de hibridare, concurs și multiplicare la diferite culturi agricole, elevii au cunoscut verigile principale ale tehnologiilor de cultivare a plantelor, printre care: respectarea cerințelor față de premergători, lucrarea și fertilizarea solului, respectarea termenilor de însămânțare, normele de însămânțare, soiurile culturilor de toamnă și primăvară, adâncimea de încorporare a semințelor și tratarea lor.
În cadrul vizitei laboratoarelor elevii au cunoscut infrastructuri moderne de cercetare, inclusiv iradiatorul de raze X, microscopul electronic, precum și elementele de bază ale metodelor de studiu explicate cu multă pasiune de dr. Liliana Mărîi. Un interes deosebit au prezentat procedeele de cultivare in vitro a plantelor de interes economic, medicinale, rare și/sau vulnerabile, în expunerea dr. Tatiana Călugăru-Spătaru, evidențiind avantajele biotehnologiilor vegetale în practica agricolă, în special obținerea materialului devirozat.
O imensă bogăție expusă elevilor este colecția entomologică de insecte conservate și etichetate pentru studiu și referință, prezentată de dr. Elena Iordosopol, care a evidențiat utilitatea colecției în identificarea speciilor noi, inclusiv celor vulnerabile și invazive; înțelegerea relațiilor dintre specii și nu în ultimul rând în managementul dăunătorilor.
Despre metodele biologice de combatere a dăunătorilor în agricultură a relatat dr. Lidia Gavrilița, constatând despre reducerea densității complexului de buhe la culturile legumicole cu ajutorul entomofagului Trichogramma evanescens Westw. Tinerele cercetătoare Iuliana Rusu și Maria Zavatin au povestit vizitatorilor despre utilizarea capcanelor feromonale în monitorizarea densității populațiilor de buhe Mamestra brassicae, Heliothis armigera și Agrothis segetum, dar și aprecierea speciilor cu potențial biologic major de adaptare la condițiile mediului în schimbare.
Influența microorganismelor asupra creșterii și dezvoltării plantelor, metodele biologice de combatere a bolilor a constituit subiectul discuțiilor cercetătorilor dr. Tatiana Șcerbacova, dr. Anna Samoilova și tinerilor cercetători Andrei Lungu și Ștefan Crucean. Au fost prezentate rezultatele teoretice și practice de utilizare a metodei „Cultura dublă”, bacteriofagilor, precum și particularitățile unei specii de actinobacterii.
La finalul vizitei elevii și profesorii au primit buchețele de levănțică și o donație de carte ce cuprinde enciclopedii, materiale demonstrative, catalogul soiurilor create în institut, culegeri ale conferințelor științifice organizate de IGFPP.
Mulțumim pentru aport în vederea bunei desfășurări a evenimentului de instruire, cercetătorilor ce au ghidat vizitatorii, autorilor materialelor diseminate și șefilor de subdiviziuni din cadrul laboratoarelor: Genetică aplicată, Genetica rezistenței plantelor, Plante aromatice și medicinale, Biochimia plantelor, Biotehnologii vegetale, Fitopatologie și biotehnologie, Entomologie și biocenologie, Fitofarmacie și ecotoxicologie.
Vizita la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM reprezintă nu doar o experiență educativă, ci și o oportunitate de a inspira și de a stimula interesul elevilor pentru domeniul agroalimentar.