- 155 views
Elevii clasei a XII-a de la Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza" din Chișinău au avut privilegiul de a explora fascinanta lume a biologiei într-o vizită de studiu de 4 ore academice la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM, pe data de 9 aprilie 2024. Această excursie a fost organizată sub îndrumarea profesoarei de biologie, Rodica Ciobanu, cu scopul de a familiariza elevii cu cercetările și practicile desfășurate în cadrul institutului. Elevii au avut ocazia să exploreze două subdiviziuni de cercetare: Laboratorul Biochimia Plantelor și Laboratorul Biotehnologii Vegetale.
Sub îndrumarea atentă a Dr. Tatiana Călugăru-Spătaru și Dr. Liliana Mărîi, liceenii au avut ocazia să parcurgă în timp scurt cronologia derulării unor experiențe de durată cu implicarea unor tehnici, echipamente disponibile în cercetarea plantelor și proceselor biotehnologice. Elevii au făcut cunoștință cu particularitățile de funcționare ale unor aparate și dispozitive utilizate în cadrul laboratoarelor, în particular a microscopiei electronice și optice. De asemenea, au fost prezentate principiile de lucru în blocul de iradiere cu raze X, oferindu-le elevilor o perspectivă asupra metodelor de analiză avansate folosite în cercetările genetice și fiziologice. Totodată, s-au familiarizat cu colecția de preparate digitale și fizice ale unor structuri biologice, microscopice, au asistat la demonstrații practice legate de tehnicile obținerii secțiunilor ultrafine.
O parte specială a vizitei a fost în cadrul blocului Biotehnologic de cultivare a plantelor de interes economic, medicinale, rare și/sau vulnerabile unde dna Dr. Tatiana Călugăru-Spătaru a prezentat eforturile de conservare și etapele biotehnologice folosite pentru a le proteja și multiplica. Elevii au învățat despre istoria, utilizările tradiționale și cercetările științifice legate de aceste plante, având oportunitatea să se familiarizeze cu colecțiile de plante în blocul de culturi in vitro și de adaptare ex vitro în ambele laboratoare.
Aceste activități practice au oferit elevilor o înțelegere mai profundă a proceselor de propagare și adaptare a plantelor la condiții de laborator, reprezentând o parte esențială a cercetării biotehnologice practice.
Vizita la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM reprezintă nu doar o experiență educativă, ci și o oportunitate de a inspira și de a stimula interesul elevilor pentru domeniul fascinant al geneticii și biotehnologilor vegetale.