În memoriam profesorului Nicolae BARBACAR (08.03.1950 – 24.06.2022)

24.06.2022

Comunitatea științifică, specialiștii din domeniul geneticii, biologiei moleculare sunt profund îndurerați de trecerea în eternitate a profesorului cercetător, doctorului habilitat în științe biologice Nicolae BARBACAR.

Născut la 8 martie 1950 în c. Stalineşti, r-nul Nouasuliţa, regiunea Cernăuţi, Ucraina. În anul 1967 a absolvit şcoala medie din c. Mămăliga. A realizat studii la  Universitatea de Stat din Moldova (1969-1974), după care în 1974 se încadrează în activitatea de cercetare la Institutul de Fiziologie şi Biochimie a Plantelor.

În activitatea Sa științifică parcurge toate treptele – de la laborant superior, cercetător științific inferior, superior și principal, șef de laborator, vice director pentru activitate științifică și director al Institutului de Genetică și Fiziologie a Plantelor al AȘM. A realizat programul de studii doctorale în cadrul Institutului de Biologie Moleculară al Academiei de Ştiinţe a ex-URSS din Moscova (1975-1979). Cercetările au vizat studiul ARN mesager a genelor lanţurilor uşoare de imunoglobuline G.1: izolarea, caracteristica şi reverstranscripţia. În anul 1980 a susținut teza de doctor în științe biologice la specialitatea biologia moleculară.

Stagiunea științifică, realizată în laboratorul "Biosinteza acizilor nucleici", condus de academicianul AŞ a ex-URSS G. Gheorghev, a permis tânărului savant să se familiarizeze cu mecanismele, privind transpoziţia elementelor migratoare în genomul de drosofilă (1983-1984). Începând cu anul 1985, dr. hab. Nicolae BARBACAR activează în cadrul Institutului de Genetică Ecologică, unde se încadrează plenar la realizarea unor cercetări moleculare a sistemului reproductiv la plante, efectuând o serie de cercetări profunde a transcripţiilor, genele cărora se expresează diferenţiat în profaza I a diviziunii meiotice la tomate şi porumb.

 Dr. hab. Nicolae Barbacar stabileşte relaţii de colaborare cu Institutul de Biologie Moleculară şi Biotehnologie din Bruxelles, Belgia, în cadrul cărora a obţinut rezultate noi referitor la expresia diferenţiată a genelor ce controlează dezvoltarea sexului la plantele dioice (1991-1992, 1994).

O etapă nouă în evoluţia ştiinţifică a cercetătorului Nicolae Barbacar este marcată de activitatea în calitate de profesor asociat la Şcoala Normală Superioară din Lyon, Franţa (1995-1997), precum şi cea de profesor invitat la INRA, Versailles, Franţa (1999-2000). Rezultatele acestor cercetări din mediul universitar francez, axate pe probleme ştiinţifice privind mecanismele de interacţiune genică în dezvoltarea şi maturizarea sistemului de reproducere la tomate, porumb, melandrium şi arabidopsis, au constituit temelia perfectării şi susţinerii în anul 2001 a tezei de doctor habilitat în științe biologice. Titlul de profesor cercetător i s-a conferit în 2003, la specialitatea "genetica".

În anul 2006, în bază de concurs, profesorul Nicolae Barbacar a fost ales în calitate de vicedirector al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, iar din ianuarie 2010 a fost desemnat director interimar al acestui institut.

Profesorul Nicolae Barbacar este recunoscut de comunitatea ştiinţifică prin lucrările fundamentale ce conţin rezultate impresionante, privind organizarea moleculară şi expresia genelor specifice din organele de reproducere la tomate, porumb şi melandrium. A elaborat un concept nou referitor la reglarea expresiei genice la nivel de transcripţie şi translare. În baza acestui concept au fost identificaţi factori de transcripţie şi molecule specifice de micro-ARN, implicaţi în activitatea funcţională pentru unele gene din sistemul reproductiv la plante. Utilizând o gamă vastă de strategii experimentale de biologie şi genetică moleculară a pus în evidenţă noţiuni noi de domene conservatoare la gene specifice din genomul mai multor organisme, ce a condus la clasificarea lor în gene paralogice şi ortologice. A fost elaborată o serie de situri de marcheri moleculari eficienţi în scopul cartografierii genomului la unele plante de cultură: porumb, tomate, grâu, soia şi viţa de vie.

Profesorul Nicolae Barbacar este autor şi coautor a peste 200 lucrări ştiinţifice, inclusiv 3 articole de sinteză, o recomandare metodică, 15 articole în reviste de specialitate de prestigiu. Menţionăm doar unele din ele: A floral third whorl-specific marker gene in the dioecious species white campion is differentially expressed in mutants defective in stamen development (1997), Isolation of early genes expressed in reproductive organs of the dioecious white campion (Silene latifolia) by subtraction cloning using an asexual mutant (1997), Manager F. SIY1, the first active gene cloned from the Y chromosome of a dioecious plant encodes a WD-repeat protein whose differential expression reflects sexual dimorphism. (1999), Dioecious silene at the X-road: the reasons Y. sex plant reproduction. (2000), Dioecious plants, a key to the early events of sex chromosome evolution (2001).

Doctorul habilitat Nicolae Barbacar a participat activ la pregătirea cadrelor ştiinţifice de calificare înaltă. Sub conducerea Dumnealui au fost elaborate și susţinute 10 teze de doctor în științe şi o teză de doctor habilitat. Din 1987 este angajat în activitatea didactică la Facultatea de biologie şi pedologie a USM, iar din 2009 este antrenat în pregătirea cadrelor la Facultatea de biologie vegetală a Universităţii AŞM. Începând cu anul 1998, ţine cursul de Genetică moleculară la masterat la Facultatea de biologie a Universităţii din Bucureşti, România.

A fost destins cu Diploma de Onoare a Prezidiului AŞM, Diploma de Recunoştinţă a Prezidiului AŞM.

 

Colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor exprimă sincere condoleanțe și sentimente de profundă compasiune familiei, colegilor, rudelor și apropiaților în legătură cu trecerea în eternitate a profesorului Nicolae BARBACAR.

 

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace

 

Categorie:
Cuvinte-cheie: