- 68 views
Doamna Raisa IVANOVA s-a nascut la 9 noiembrie 1959 în or. Chişinău, Republica Moldova. După absolvirea Institutului Politehnic din Chişinău (actualmente Universitatea Tehnică a Moldovei), în 1981 a obținut calificarea inginer-tehnolog și a început activitatea sa de cercetător în cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Industria Alimentară din Moldova, laboratorul Tehnologie şi Microbiologie. Doamna Raisa IVANOVA a realizat programul de studii doctorale în cadrul catedrei de Biochimie și Microbiologie a Institutului de Tehnologii Alimentare din Odessa ”M.V. Lomonosov” și în anul 1991 a susținut teza de doctor în științe tehnice. În teza de doctor „Sterilizarea chimică a recipientelor în procesul de păstrare a sucurilor prin metoda aseptică” sunt reflectate rezultatele analizelor fizico-chimice de degradare a preparatelor antiseptice sub influenţa temperaturii şi prezenta microorganismelor, precum şi cercetări biochimice a produselor alimentare. Activând în cadrul Institutului Naţional de Farmacie (1992-2006), dna dr Raisa IVANOVA a efectuat cercetări farmaceutice, analize de standardizare a preparatelor farmaceutice, inclusiv preparatelor din plante medicinale, şi a fost recomandată pentru obţinerea titlului ştiinţific de conferenţiar cercetător în domeniul Chimia farmaceutică şi farmacognozia (1997). Preparatul farmaceutic cu activitatea antiseptică IODOMOX, elaborat sub conducerea dnei Ivanova R. a fost înregistrat și omologat (2004) pentru producerea și utilizarea pe teritoriu Republicii Moldova.
Din 2006 dna IVANOVA R. activează în cadrul institutului de Fiziologie a Plantelor al AȘM (reorganizat în IGFP și ulterior IGFPP), unde a iniţiat cercetări privind activitatea antioxidantă a extractelor vegetale şi a efectuat validarea metodelor potenţiometrice şi spectrofotometrice de analiză. În 2012 în colaborare cu profesorul Chintea P.C. au fost efectuate cercetări ce vizează dependența structura-activitatea antioxidantă a glicozidelor steroidice, iridoidice şi fenolice, fapt ce a constituit temei de promovare a dnei Ivanova R. la postul de şef al laboratorului Bioreglatori naturali. Este abilitată ca conducător științific de doctorat la specialitatea Chimia bioorganică, chimia compuşilor naturali şi fiziologic activi.
Un interes deosebit prezintă cercetările cu impact aplicativ în agricultură, ce vizează utilizarea bioreglatorilor naturali de creștere în tehnologia de cultivare a culturilor legumicole, precum și în incrustarea semințelor de porumb.
Este o persoana foarte conştiincioasă şi dinamică. A participat la executarea şi finisarea cu succes a 15 proiecte internaţionale (INTAS, CRDF, STCU, Visegrad Fund, Moldova - Rusia, Moldova - Belarus, Moldova - Slovacia), fiind director de proiect, executor, expert sau persoana de contact cu partenerii de proiect. Este coordonatorul activităților științifice dintre Universitatea Agrară Slovacă din Nitra și instituții științifice a Republicii Moldova, în primul rând IGFPP, precum și UASM, UTM.
Este autor şi coautor a 295 lucrări ştiinţifice, dintre care 80 – în ultimii 5 ani. Rezultatele inovative sunt reprezentate prin 17 brevete de invenție, care au fost expuse la saloane și expoziții naționale şi internaționale de invenții și creativitate din țară (Salonul Internațional de Invenții și Antreprenoriat Inovativ, Chișinău – 2023; ExcelentIdea-2022, Chisinau – 2022; INFOINVENT, Chișinău - 2019, 2017, 2015) și peste hotare (ICE-USV 2024 Suceava, România – 2024; EUROINVENT, Iasi, Romania - 2021, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014; INVENTICA, Iasi, Romania - 2021, 2019, 2018; „TRAIAN VUIA”, Timisoara, Romania – 2020, 2019, 2017; ProINVENT, Cluj-Napoca, Romania - 2019, 2017, 2016). Activitatea inovațională a fost apreciată cu 13 medalii de aur, 4 de argint, 4 de bronz și diplome de excelență. Doamna doctor este membru al Seminarului științific de profil 164.02. Fiziologie vegetală și 163.02. Biochimie din cadrul IGFPP, 143.04 Chimia bioorganică, chimia compuşilor naturali şi fiziologic activi din cadrul Institutului de Chimie, al Consiliului Științific al IGFPP, membru al Comitetului științific / Secretariatului Conferinței științifice internaționale “Genetica, fiziologia şi ameliorarea plantelor”, “Biotehnologii avansate – realizări și perspective” și Conferinței științifice internaționale “Protejați albinele: Ecologia, bolile și sănătatea albinei”.
De rând cu activitatea profesională dna IVANOVA Raisa a realizat activități cu caracter obștesc, îndeplinind atribuțiile de secretar al Comitetului Sindical al IGFPP, secretar al Comisiei pentru dialog social „angajator-salariați” din partea organizației sindicale primare a Institutului în cadrul negocierii și elaborării Contactului Colectiv de Muncă pentru anii 2014-2018 și 2019-2024. Competentele organizaționale şi educaționale acumulate din activitățile ca secretar/membru al Comisiei metodice al IGFPP (din 2013), referent oficial (2014), preşedinte al Comisiei examenelor de licenţă (2016) și master (2017), membru al Comisiei de acreditare a instituțiilor din sfera ştiinţei (2016) au favorizat acumularea unei experiențe bogate în evaluarea rezultatelor științifice și științifico-didactice.
Dna IVANOVA Raisa deține competențe și aptitudini de expertiză în cadrul proiectului internațional Visegrad Fund - FarmersEduca: Neglected and Underutilized Species in the Socio-Economic Aspects of Rural Development (2017-2018) și proiectul internațional Visegrad Fund - Save Bees: Să salvăm albinele pe cale de dispariție pentru a îmbunătăți alimentația, sănătatea și calitatea vieții umane (Save endangered bees to improve nutrition, health and life quality of human), http://bee-educa.uniag.sk (2019-2020).
Rezultatele obţinute pe parcursul activității de către doctorul în științe tehnice IVANOVA Raisa au fost apreciate cu Diploma Guvernului R. Moldova (2020), Diploma de onoare a AȘM (2014) pentru rezultate remarcabile în cercetare, managementul ştiinţei, în pregătirea cadrelor de înaltă calificare, promovarea științei pe plan national și international.
Cu ocazia frumoasei aniversări administrația şi colectivul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecția a Plantelor al USM adresează dnei doctor Raisa IVANOVA cele mai calde urări de sănătate, prosperitate cu mari realizări, perseverență și realizări marcante.
La mulţi ani!