- 76 views
În data de 21 octombrie 2024, în cadrul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare a avut loc desfășurarea ceremoniei de înmânare a certificatelor de Bursă de excelență acordate de către Federația Mondială a Savanților (FMS) tinerilor cercetători și doctoranzi din Republica Moldova. Din numărul total de proiecte de cercetare depuse de către doctoranzi și tineri cercetători din diferite centre de cercetare din Republica Moldova, după un proces riguros de selecție, au fost nominalizte cele mai bune 10 proiecte.
Printre câștigătorii celor 10 burse acordate de către FMS este și Cristea Nicolae, doctorand, cercetător științific la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, USM. Raportul de activitate preconizată la tema "Cercetări privind particularitățile de adaptare și virulență a unor tulpini de Fusarium oxysporum, extrase din plantele de grâu comun de toamnă din diferite zone ale Republicii Moldova” (consultant științific Lupașcu Galina, dr. hab., prof. cerc., m.c. al AȘM) a fost prezentat în fața comisiei alcătuită din: Directorul general al ANCD, dr. hab. Aurelia Hanganu; acad. Gheorghe Duca, coordonator al FMS în Republica Moldova; acad. Ion Bostan și prof. Ion Mereuța, director al Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie, președinte al Academiei de Științe Medicale „Acad. Gheorghe Țîbîrnă”.
Scopul de bază al cercetărilor este stabilirea capacității tulpinilor Fusarium oxysporum cu potențial înalt de adaptare și de virulență de a influența variabilitatea și heritabilitatea organelor de creștere a grâului comun de toamnă, având ca obiective:
1.Stabilirea capacitatii de crestere si dezvoltare a ciupercii F. oxysporum la conditii de temperatura nefavorabile; identificarea tulpinilor rezistente;
2.Investigarea caracteristicilor de interacțiune ale tulpinilor selectate de F. oxysporum cu genotipurile de grâu comun;
3. Determinarea parametrilor de variabilitate și heritabilitate a caracterelor de creștere și dezvoltare a grâului la interacțiunea cu tulpini virulente de F. oxysporum.
Importanța studiului pentru R. Moldova constă în indentificarea: i) zonelor din centrul și sudul R. Moldova în care patogenul F. oxysporum manifestă o virulență mai slabă pentru grâul comun de toamnă; ii) tulpinilor de F. oxysporum cu virulență înaltă, oportune pentru screening-ul în condiții de laborator a genotipurilor de grâu comun și selectarea celor rezistente.