- 121 views
Anatolie Ganea s-a născut la 14 iulie 1954 în orașul Bălți, Republica Moldova în familia recunoscutului savant, academicianului Ion Ganea, specializat în domeniul ornitologiei, paleozoologiei, ecologiei.
Studiile în domeniul biologiei le urmează la facultatea de Biologie şi Pedologie, Universitatea de Stat din Moldova (1971-1976), ulterior în cadrul Secției de Genetică a Plantelor AȘM, urmând studiile doctorale (1976-1980). În anul 1982 susține cu succes teza de doctor în științe biologice la specialitatea Genetică, în cadrul Universității de Stat M.V. Lomonosov din Moscova. În activitatea sa ştiinţifică parcurge toate treptele – de la laborant, cercetător științific inferior, cercetător științific superior până la șef de laborator, director adjunct pe știință și director de Centru.
În anul 1996 a obținut titlul științifico-didactic de conferenţiar cercetător la specialitatea Genetică vegetală. În anii 1996-1998 și-a aprofundat cunostinţele în domeniul biodiversităţii şi a resurselor genetice vegetale în cadrul a trei Cursuri de perfecționare organizate de Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) şi Institutul International Resurse Genetice Vegetale (Roma, Italia) în Ungaria, Polonia și Bulgaria.
Interesele ştiinţifice sunt legate de studiul agrobiodiversităţii vegetale, inclusiv a problemelor inventarierii, evaluării, documentării şi conservării formelor locale, rudelor sălbatice ale cultivarelor de pe teritoriul Republicii Moldova, utilizării de diverși factori fizici și chimici în revigorarea materialului semincer după conservarea lui de lungă durată. Efectuând studii cu utilizarea substanțelor biologic active de diferită natură, dumnealui a propus un sistem original de testare a tipurilor de activitate reglatoare a compușilor prin utilizarea liniilor mutante cu gene identificate. Faptul menționat permitea de a reduce costul și precizia testărilor, precum și a evidenția tipuri noi de activitate biologică.
Dl dr. Anatolie Ganea participă activ la pregătirea cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare în domeniul geneticii vegetale și botanicii. Sub conducerea dumnealui a fost susținută o teză de doctor în biologie, 2 teze de masterat la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (Catedra de Silvicultură și Grădini publice), actualmente fiind spre finalizare două teze de doctorat. A elaborat un curs de Biodiversitate agricolă, pe care l-a ținut la Universitatea Agrară din Moldova (2003).
Agrobiodiversitatea și aspectele bioconservării în toată complexitatea lor problematică au fost și rămân direcții de cercetare realizate și coordonate de dl dr. Ganea Anatolie. Astfel, în a.1998 prin Hotărârea Guvernului R.Moldova nr.1203 din 14 decembrie a fost creată prima Bancă Naţională de Resurse Genetice, entitate condusă de dumnealui în calitate de director (1999-2006), șef de centru (2006-2013) și laborator (2014-prezent). În conformitate cu prerogativele unei Bănci de Gene, activitatea centrului include inventarierea, colectarea și achiziționarea mostrelor de plante cultivate, a strămoșilor lor sălbatici de pe teritoriul Republicii Moldova, centre europene și internaționale, instituții de cercetare în scopul diversificării fondului genetic național, completarea colecțiilor de lucru. Sub îndrumarea dr. Anatolie Ganea a fost creată colecţia naţională a resurselor genetice vegetale, care include mostre de plante cerealiere, leguminoase, legumicole, tehnice, aromatice, medicinale, netradiţionale etc. ce se păstrează în Banca seminceră la temperatura de +2...+4o, iar din anul curent – în condiții de păstrare pe termen lung (până la 50 de ani), ceea ce necesită prelungirea considerabilă a termenului de menţinere a viabilităţii seminţelor. A fundamentat structura Sistemului naţional de conservare a agrobiodiversităţii. A efectuat studii complexe ale colecţiilor multor specii de plante cultivate în urma cărora s-au evidenţiat surse preţioase de rezistenţă şi productivitate. Ultimele au servit drept material iniţial în ameliorare. Cercetările la acest capitol sunt efectuate într-un mod complex, adică acoperă toate nivelurile de organizare a lumii vii – ecosistemic, specific și genetic.
Doctorul în științe biologice Ganea Anatolie a contribuit nemijlocit la elaborarea Bazei de informaţii ReGen (pentru documentarea resurselor genetice vegetale) şi Cartoteca (pentru sursele bibliografice). O atenție sporită se acordă, de asemenea, inventarierii in situ și colectării rudelor sălbatice ale culturilor agricole și formelor locale de plante cultivate, fapt justificat prin existența unei eroziuni genetice pronunțate ale acestor grupuri de plante pe teritoriul R. Moldova favorizată de factori de ordin ecologic, social și economic. Prin utilizarea GPS-poziționării au fost evidențiate populații valoroase de predecesori nativi ai unor culturi pomicole în diferite ecosisteme, precum și comunități vegetale puternic afectate de stresurile biotice și abiotice.
Dr. A. Ganea participă activ la elaborarea unor documente naționale de importanță majoră: Raportul Republicii Moldova pentru Prima Conferinţa Internaţională şi Programul în domeniul Resurselor Genetice Vegetale (Leipzig, 1996), Primul Raport Naţional cu privire la Diversitatea Biologică (2000), Strategia Naţională şi Planul de Acţiuni în domeniul conservării diversităţii biologice a R.Moldova (2002), Programul Național al R. Moldova privind conservarea și utilizarea durabilă a resurselor genetice vegetale pentru alimentație și agricultură (2017).
Competențele manageriale rezidă în coordonarea activității de cercetare a proiectelor naționale (11.817.04.08A. aa. 2011-2014; 15.817.05.15A aa.2015-2019; PS 20.80009.5107.11 aa.2020-2023) și internaționale (2007-2011 - SIDA Regional Project; 2016-2017 - FAO Project TCP/MOL/3504). A activat ca membru al Comitetelor de organizare a multor evenimente științifice, a colegiilor de redacție a publicațiilor științifice, inclusiv: Simpozionul „Biotehnologii Avansate – Realizări și Perspective” (2016, 2022); Simpozionul „Protecția Plantelor – Realizări și Perspective” (2023); Conferința „Genetica, Fiziologia și Ameliorarea Plantelor” (2011, 2014, 2017, 2021); Culegerea de articole științifice „Plant Agrobiodiversity”, Chișinău, 2006.
Realizările cercetărilor au fost reflectate în peste 380 de lucrări ştiinţifice în aria biodiversităţii plantelor cultivate, geneticii şi fiziologiei vegetale, introducţiei plantelor valoroase, fitopatologiei, etc., inclusiv 3 broșuri și 3 cărți de popularizare a științei. Este coautorul a 15 brevete de invenţie și peste 20 brevete pentru soi de plantă.
Pentru succesele obținute în activitatea științifică și organizatorică domnul Anatolie Ganea a fost menționat cu Diploma Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei pentru tinerii cercetători (1981), Diploma de Merit a Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei (2004), Medalia jubiliară “60 ani de la fondarea primelor instituţii academice din Republica Moldova” (2006), Diploma de Onoare a Academiei de Științe a Moldovei, 2014. Prin Hotărârea Prezidiumului AȘM (2024), dlui Ganea Anatolie i-a fost conferită medalia AȘM „Nicolae Milescu Spătarul” pentru rezultate valoroase obţinute în cercetare, managementul ştiinţei, pregătirea cadrelor de înaltă calificare.
Cu prilejul onorabilei vârste adresăm distinsului savant înaltele noastre aprecieri cu urări de sănătate și prosperitate, succese marcante în activitatea realizată și a planurilor de viitor!
La mulți ani!