- 121 views
În perioada 19-21 septembrie 2023 Palatul Republicii din Chișinău a găzduit cea de a doua ediție a Expoziției Internaționale de Inovație și Transfer Tehnologic EXCELLENT IDEA – 2023
Expoziţia din acest an a fost organizată de Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, Academia de Studii Economice din Moldova, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
Evenimentul a promovat 25 inovații, 30 invenții reprezentate prin brevete, inclusiv brevete pentru soi de plantă, rezultatele a 12 proiecte de cercetare și 18 proiecte pentru tineri cercetători, 19 articole ISI și 20 articole nepublicate, precum și literatura științifică publicată - 37 cărți. Autorii rezultatelor inovative și de cercetare prezentate în cadrul expoziției sunt reprezentanți ai mai multor instituții superioare de învățământ, cercetători din cadrul institutelor de cercetare, membri ai asociațiilor de cercetare, reprezentanți ai mediului de afaceri, etc. din țară și de peste hotare (România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Olanda).
Realizările activității inovaționale a Universității de Stat din Moldova au fost prezentate de cercetătorii științifici ai Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, Institutului de Zoologie și Institutului de Fiziologie și Sanocreatologie.
Echipa Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a expus rezultatele activității de cercetare realizate în cadrul a două proiecte din cadrul Programului de stat, care în rezultatul jurizării au fost apreciate cu 1 medalie de aur și 2 medalii de argint:
Diplomă și Medalia de Aur:
- Procedeu de cultivare a pomilor de prun (brevet de invenție MD 1648 Z / 2023.06.30); autori: BUJOREANU Nicolae, NICUȚĂ Alexandru, HAREA Ivan
Diplomă și Medalia de Argint:
- Picant de grădină - soi nou de busuioc comun Ocimum basiliculm L. (cerere de brevet pentru soi de plantă v 2022 0017 / 2022.06.20); autori: CHISNICEAN Lilia, JELEZNEAC Tamara, VORNICU Zinaida, BARANOVA Natalia
- Lily Roz - soi nou de cimbru lămâios Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb (cerere de brevet pentru soi de plantă v 2022 0016 / 2022.06.20); autori: CHISNICEAN Lilia, VORNICU Zinaida, JELEZNEAC Tamara, BARANOVA Natalia.
Exprimăm sincere felicitări echipei IGFPP al USM ce a manifestat creativitate, perseverență și un înalt profesionalism. Le dorim mult succes în continuare și ca mențiunile obținute să le aducă noi performanțe și colaborări în domeniul de cercetare.