- 142 views
Ediția a X-a a evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizată la 29 septembrie 2023 în parcul-muzeu al Universității Tehnice a Moldovei (str. Studenților) sectorul Râșcani al capitalei și la Bălți, în scuarul Universității de Stat "Alecu Russo” (str. A. Pușkin). Republica Moldova s-a alăturat celor peste 400 de orașe europene pentru a celebra știința și inovația, a promova rezultatele și a o aduce mai aproape de publicul larg. Evenimentul este organizat anual la inițiativa Comisiei Uniunii Europene la sfârșitul lunii septembrie și se desfășoară în cadrul proiectului „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, program Orizont Europa.
Cercetătorii IGFPP al USM au prezentat realizările obținute în cadrul proiectelor de cercetare din cadrul Programului de Stat (2020-2023) în direcțiile de genetică, ameliorare, fiziologie și protecție a plantelor. Au fost expuse mostre de soiuri de plante create în cadrul institutului care sunt acoperite prin brevete pentru soi de plată: triticale (s. Costel), grâu dur (s. Sofidurum), soia (s. Ștefănel), tomate (s. Dorința și Dargen), viță de vie (soiuri rizogene Alexandrina, Ametist, Sarmis), usturoi (s. Berechet) levănțică (s. Alba 7, Aroma Unica, Vis Magic 10, Moldoveanca 4) busuioc comun (s. Picant de grădină), cimbru lămâios (s. Lily Roz). Totodată au fost expuse mostre din colecția de mentă, salvie, isop, cimbru de munte, inul de cultură etc., semințe de soia, triticale, grâu, precum și materiale demonstrative privind soiurile de tomate obținute în baza procedeelor de selecție gametică. O atracție a standului institutului au constituit plantulele multiplicate in vitro (mini-kiwi, rădăcina aurie, crin de pădure).
La eveniment cercetătorii au expus publicului larg produsele inovative rezultate din cercetare, ce au inclus tehnologii și echipamente brevetate: Procedeu de germinare a seminţelor de fag; Metodă de determinare morfologică a stadiilor preimaginale de dezvoltare a entomofagului Trichogramma; Dispozitiv multifuncţional pentru atragerea şi capturarea insectelor dăunătoare; Dispozitiv pentru atragerea şi acumularea entomofagilor de genul Chrysopa etc.
Curiozitatea și amuzamentul copiilor au fost explorate de cercetători, prezentându-le lumea invizibilă prin microscopia optică și vizibilă – colecția impunătoare de entomofagi utili.
Tinerii cercetători au prezentat cu multă pasiune capcanele cu feromoni pentru capturarea dăunătorilor agricoli, precum și caracteristicile ciclurilor de dezvoltare ontogenetică în condițiile agroclimatice ale Republicii Moldova.