- 119 views
CHIRILOV Eleonora (05.07.1934-03.06.2023)
Născută la 5 iulie 1934 în or. Grigoriopol, R. Moldova într-o familie de funcționari. După absolvirea școlii medii în a. 1952 este admisă la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Chimie. În anul 1957 își începe activitatea în cadrul Institutului de Biologie al filialei Moldovenești a Academiei de Științe URSS în funcţie de laborant. În a. 1963 urmează o stagiere în domeniul metodologiei studierii acizilor organici în obiectele vegetale la Universitatea de Stat din Leningrad, Rusia, iar ulterior a efectuat cercetări ştiinţifice privind fiziologia nutriției minerale a plantelor, particularităţile proceselor derulate în fructele plantelor pomicole, estimarea rolului factorilor endo- şi exogeni, în special a substanţelor biologic active, în formarea mugurilor de rod, elaborarea noilor metode şi procese tehnologice de sporire a productivităţii plantelor şi calităţii fructelor. În anul 1970 în baza rezultatelor importante a susţinut cu succes teza de doctorat, la specialitatea Fiziologia plantelor. În perioada anilor 1982-1985 a urmat specializări de formare profesională: Școala „Fiziologia fitohormonilor” și Școala de iarnă „Reglarea proceselor fiziologice în plante” (Edițiile IV şi V), organizate în cadrul Institutului de Fiziologie a Plantelor K.A. Timireazev, Puşcino, Rusia.
În perioada 2008-2010 a participat la efectuarea lucrărilor în cadrul proiectului de transfer tehnologic „Implementarea sistemului de obţinere a producţiei ecologice de coacăză şi păstrarea ei”, iar în 2011-2014 în cadrul proiectului instituţional „Principii şi procedee de formare, creştere şi păstrare a fructelor de soiurile noi de măr în atmosfera controlată”.
Rezultatele activităţii științifice sunt reflectate în peste 200 de publicaţii, inclusiv 4 monografii, peste 150 articole în reviste de specialitate. În scopul diseminării și promovării rezultatelor obținute a participat la 15 conferinţe naţionale şi 27 internaţionale (Cehia, Italia, Bulgaria, Canada, SUA, Japonia, Rusia etc.). Activitatea inovațională reflectată în 29 brevete de invenţie a fost prezentată la 28 expoziţii, saloane naţionale şi internaţionale de inventică (Chişinău, Iaşi, Cluj-Napoca, Geneva, Bruxells, Seul, Bucureşti, Pitsburg, China, Varşovia etc), fiind menţionată cu 14 medalii de aur, 9 argint şi 5 bronz.
Doctorul în ştiinţe biologice, conferenţiar cercetător CHIRILOVA Eleonora a activat în funcție de cercetător ştiinţific superior în cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor. Începând cu anul 2006 a fost responsabilă de activitatea de brevetare, acordând o deosebită atenție analizei rezultatelor ştiinţifice ale colaboratorilor Institutului în vederea relevării elementelor noi cu caracter inovativ şi întocmirii a numeroase seturi de acte necesare pentru brevetarea lor și obținerii dreptului de proprietate intelectuală.
Colectivul Instituitului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor exprimă cele mai sincere condoleanțe și sentimente de profundă compasiune familiei, împărtășind irecuperabila pierdere pentru comunitatea științifică.
Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească în pace