Aprecieri ale rezultatelor cercetărilor la Salonul Internațional de Invenții și Inovațiii „Traian Vuia” din Timișoara (ediția a VIII-a)

12.10.2022

În perioada 8-10 octombrie 2022 s-a desfășurat Salonul Internațional de Invenții și Inovațiii „Traian Vuia” din Timișoara (ediția a VIII-a), fiind unul dintre cele mai apreciate Saloane de Inventică și Inovare din România.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Inventatorilor din Banat în parteneriat cu Universitatea Științele Vieții ”Regele Mihai I”, Timișoara, Continental Automotive și TVR Timișoara. Acest  eveniment a avut drept obiectiv promovarea proiectelor de inovare și inventică utile revitalizării economiei; dezvăluirea și promovarea tinerilor talentați cu idei inovative, înființarea unor centre de creație în care tinerii de la cele mai fragede vârste să-și dezvolte abilitatea de realizare a unor proiecte inovative și de cercetare; atragerea fondurilor europene în crearea și dezvoltarea unor legături funcționale între inventatorii și investitorii de pretutindeni. În cadrul Salonului de la Timișoara din acest an au fost fi expuse 365 de invenții din 14 clase: medicină, agricultură, mediu, alimentație, electronică și electrotehnică, tehnică, mecanică sau paramedicină, prezentate de cercetători din 7 țări: Ungaria, Serbia, Montenegru, China, Siria, România și Republica Moldova cu participarea a 20 institute de cercetare, 15 universități, 2 licee, 3 Asociații, 2 SRL și 6 persoane fizice.

Aprecierea lucrărilor prezentate s-a realizat pe baza unor criterii bine stabilite: noutate, aplicaţii, avantaje, preţ, protecția mediului, impactul social și economic.

În urma evaluării invenţiilor de către un juriu de specialitate, Societatea Inventatorilor din Banat a oferit diplome şi medalii care simbolizează aurul, argintul şi bronzul. Decernarea premiilor a avut loc la 10 octombrie, fiind oferite 8 premii de excelenţă unor personalităţi cu merite deosebite în cercetare, dar şi în promovarea inventicii.  De asemenea, au mai fost acordate 36 premii de excelență pentru invenții speciale.

Premiul Mare a fost decernat Universității Tehnice, Cluj-Napoca pentru invenția ”Robot paralel pentru recuperarea mobilității membrului inferior”.


La acest important eveniment au participat și cercetătorii Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor cu prezentarea a treisprezece brevete de invenție și două monografii.

În rezultatul jurizării rezultatele inovative ale cercetătorilor institutului au fost apreciate cu 10 medalii de aur, 3 medalii de argint și 2 medalii de bronz:

Diplomă și medalie de aur:

  • SARMIS - genotip interspecific rizogen, V. vinifera (2n=38) x M.rotundifolia (2n=40). ALEXANDROV Eugeniu, BOTNARI Vasile, GĂINĂ Boris
  • Soi de Origanum vulgare ssp. vulgare – PANACEA. GONCEARIUC Maria, BUTNARAȘ Violeta, BOTNARENCO Pantelimon, BALMUȘ Zinaida
  • INGEN 54 - soi nou de triticale de toamnă (Triticosecale witt.).  LUPAŞCU Galina, LEATAMBORG Svetlana, ROTARI Silvia, GORE Andrei.
  • Soiul nou de tomate (Solanum lycopersicum L.) ILICA. MAKOVEI Milania, BOTNARI Vasile
  • Soi nou de tomate DEȘTEPTAREA. MIHNEA Nadejda,  LUPAŞCU Galina, BOTNARI Vasile
  • Procedeu de tratare a boabelor de grâu comun de toamnă LUPAŞCU Galina, MACAEV Fliur, GAVZER S, CRISTEA Nicolai, LUPAŞCU Lucian, STÂNGACI Elena, ZVEAGHINŢEVA Marina, POGREBNOI Serghei.
  • Procedeu de tratare a seminţelor de castravete Cucumis sativus L. CAUŞ Maria, CĂLUGĂRU-SPĂTARU Tatiana,  DASCALIUC Alexandru
  • Procedee de sporire a germinării  semințelor și a rezistenței plantelor de fag (Fagus sylvatica) (Ciclu de invenții) ELISOVEȚCAIA Dina, IVANOVA Raisa, MASCENCO Natalia, BOROVSKAIA Alla
  • Dispozitiv multifuncțional pentru atragerea și capturarea insectelor dăunătoare GORBAN Victor, TODIRAŞ Vladimir, SAVRANSCHII Denis
  • Universalitatea vitei-de-vie. Alin-Ionel DOBREI, Alina-Georgeta DOBREI, Petru DĂRĂU, ALEXANDROV Eugeniu, BOTNARI Vasile, GĂINA Boris

Diplomă și medalie de argint:

  • MOLDOVA 614 – soi nou de grâu comun de toamnă (Triticum aestivum L.). GORE Andrei, ROTARI Silvia, LYATAMBORG Svetlana, LUPAȘCU Galina, JELEV Natalia
  • Soi nou de grâu durum de toamnă (Triticum durum Desf.) - SOFIDURUM. ROTARI Silvia, LUPAŞCU Galina, GORE Andrei, LEATAMBORG Svetlana, COINAC Irina
  • FAVOARE, soi nou de Lavandula angustifolia Mill. GONCEARIUC Maria, BUTNARAȘ Violeta,  BOTNARENCO Pantelimon

Diplomă și medalie de bronz:

  • Procedeu de sporire a capacității de păstrare a fructelor de prun BUJOREANU Nicolae, NICUȚĂ Alexandru, HAREA Ivan
  • Monografia “AGRICULTURA ECOLOGICĂ: aspecte teoretice și valențe practice”. VOLOȘCIUC Leonid

 

Actualitatea și calitatea înaltă a produsului inovativ al cercetătorilor Institutului de Genetică, Fziologie și Protecție a Plantelor la Salonul Internațional de Invenții și Inovații “Traian Vuia” Timișoara – 2022 este confirmată și prin conferirea  Diplomei de Excelență și Premiului Special al Universității Științele Vieții ”Regele Mihai I”, Timișoara și Diplomei de Excelență și Premiului Special al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București ”Medalia comemorativă 170 ani de la fondare”.

Adresăm sincere felicitări autorilor invențiilor și rezultatelor apreciate, urându-le succese și noi realizări în activitate.

 

Categorie:
Cuvinte-cheie: