Cercetătorii IGFPP au participat la instruirea inspectorilor teritoriali ai ANSA

12.06.2024

La 11 iunie Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM a fost gazda seminarului organizat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor cu tema “Instruirea inspectorilor teritoriali responsabili de controlul privind producerea, inspecția în câmp, certificarea și controlul comercializării semințelor și materialului de înmulțire și săditor”.

Scopul evenimentului a constat în dezvoltarea competențelor profesionale ale inspectorilor subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor, care exercită atribuții de control în domeniul controlului semincer. Vizitele în câmpurile experimentale și sectoarele semincere ale institutului au fost coordonate de șefa Direcției control semincer dna Mariana Cioclu și adjunctul dl Oleg Besarab, în conformitate cu ordinul ANSA nr 350 din 04.06.2024.

La seminarul de instruire au participat peste 20 inspectori din subdiviziunile teritoriale cu statut de direcție din: Anenii Noi, Edineț, Cahul, Drochia, Hîncești, Orhei, Ungheni, Comrat, mun. Chișinău, mun. Bălți.

Conform agendei seminarului, 4 cercetători științifici din cadrul institutului au prestat servicii de instruire tematică în funcție de culturile agricole:

  • Reguli de efectuare a inspecțiilor în câmp la sectoarele semincere de culturi cerealiere păioase conform schemelor semincere OECD – dna dr. Sivia Rotari, cercetător științific coordonator, laboratorul Genetică aplicată;
  • Reguli de efectuare a inspecțiilor în câmp la sectoarele semincere de culturi leguminoase pentru boabe conform schemelor semincere OECD – dna dr. Aliona Malii, cercetător științific coordonator, laboratorul Genetică aplicată;
  • Reguli de efectuare a inspecțiilor în sectoarele de producere a semințelor de in – dna Doina Cuțitaru, cercetător științific, laboratorul Resurse genetice vegetale;
  • Reguli de efectuare a inspecțiilor în sectoarele de producere a semințelor de culturi aromatice și medicinale– dna dr. Zinaida Balmuș, șefa laboratorului Plante aromatice și medicinale.

Un subiect important al seminarului a constituit alocațiunea dl Vasile POJOGA, vicepreședintele Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, privind implementarea politicii statului în domeniul protecției soiurilor de plante.

Categorie: