Ziua Portului Popular - eveniment de anvergură, organizat de USM cu participarea cercetătorilor Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor

03.07.2024

Ziua Portului Popular, eveniment organizat de Universitatea de Stat din Moldova, în acest an a ajuns la a IV-a ediție. Sărbătoarea s-a desfășurat duminică, 30 iunie, cu participarea reprezentanților a 11 facultăți și institutelor de cercetare a USM, inclusiv a Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. Evenimentul a fost organizat conform tradiției în ultima duminică din iunie în scopul promovării tradițiilor culturale din dragostea față de portul popular.

Parada portului popular a fost înfrumusețată de buchețele de levănțică, aranjamente florale din plante medicinale și aromatice, coronițe din diverse plante, toate reprezentând specii de plante studiate, soiuri create în cadrul IGFPP. Culoare și miros parfumat au fost conferite de inflorescențele de levănțică, roiniță, șerlai, gălbenele, crenguțele de mentă și alte plante medicinale și aromatice. Au dat valoare spicele liniilor de grâu dur, comun, spelta și triticale. O expresie aparte a fost redată de mostrele de in uscat cu capsule, unite într-o coroniță fermecătoare.

Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul rectorului USM, dlui prof. Igor ȘAROV, care s-a aflat pe parcursul sărbătorii printre participanți ce au unit cadre didactice, studenți, cercetători, vizitatori și invitați de onoare, printre care secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian DUPU.

Categorie: