Vizita studenților Facultății de Biologie și Geoștiințe în laboratorul Biotehnologii Vegetale

03.11.2023

La 1 noiembrie curent studenții anului II a facultății Biologie și Geoștiințe  a USM, specialitatea Biologie și Biologie moleculară, au realizat o vizită în cadrul laboratorului Biotehnologii Vegetale. Scopul vizitei a inclus realizarea unei lecții  practice  în cadrul  cursului de Biologie celulară și histologie cu tema Metode microscopice de studiere a celulelor și țesuturilor.

Pe parcursul orei practice studenții au fost ghidați de conferențiarul universitar dna Maria Frunze, dr., asistată de inginerul Brînzan Alexandru sub coordonarea șefului de laborator dna dr. Liliana Mărîi.

Studenții au avut posibilitatea să se familiarizeze cu particularitățile metodelor de microscopie fotonică și electronică, precum și tipurile lor, în particular, microscopia electronică prin  transmisie (MET) și baleiaj, precum și specificitatea lor în studierea celulelor și țesuturilor.

În aspect detaliat au  fost prezentate elementele structurale și funcționale ale microscopului electronic. Au fost abordate momente practice de utilizare a metodelor MET în evidențierea structurilor celulare vegetale și animale, interpretării imaginilor și descrierii particularităților funcționale corelate cu tabloul structural etc.

În cadrul vizitei a fost prezentată tehnica de obținere a secțiunilor ultrafine și pregătirea pentru examinare microscopică. De asemenea au fost vizualizate preparate biologice, precum și materiale finite ale cercetărilor realizate în cadrul laboratorului Biotehnologii Vegetale.

Studenții au avut posibilitatea să examineze o colecție de imagini electronomicroscopice, dar și oportunitatea să aprecieze eficiența aplicării tehnicilor microscopice în dezvăluirea aspectelor funcționale și obținerea de cunoștințe noi privind compartimentarea celulară și principiile de organizare a sistemelor biologice.

Categorie: