• Română
  • English

În memoriam doctorului în științe agricole Svetlana Mașcovțeva

Doctorul în științe agricole Svetlana MAȘCOVȚEVA
 
(08.01.1960-20.01.2020)
 
 
 
La 20 ianuarie 2020 s-a stins din viaţă Svetlana MAȘCOVȚEVA, doctor în ştiinţe agricole, savant în domeniul Ameliorării Plantelor Aromatice și Medicinale. Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, comunitatea ştiinţifică a pierdut un savant onorabil, colegă şi o prietenă.
 
 
 Doamna Svetlana Mașcovțeva, s-a născut la 8 ianuarie 1960 în orașul Chișinău. După absolvirea Institutului Agricol în num. M. Frunze din Chişinău (1982) a activat în calitate de cercetător științific stagiar, laboratorul Ameliorarea și Producerea Semințelor din cadrul Staţiunii de Cercetări pentru Plante Aromatice și Medicinale.
Din anul 2006, Doamna Svetlana Mașcovțeva a activat în calitate de cercetător ştiinţific, în Centrul Genetica și Ameliorarea Plantelor Aromatice și Medicinale al Institutului de Genetică și Fiziologie a Plantelor. A susținut cu succes teza de doctor în ştiinţe agricole (2018), ulterior a realizat cercetări în cadrul institutului în funcţie de cercetător ştiinţific, laboratorul Plante Aromatice și Medicinale. În rezultatul cercetărilor au fost creaţi și evaluați peste 400 hibrizi policross de Lavandula angustifolia Mill., cu diferite perioade de vegetație, rezistenţi la factorii mediului, cu conținut sporit de ulei esențial (5,040-6,132 %). Rezultatele investigaţiilor sunt reflectate în circa 60 lucrări științifice.
Doctorul în științe agricole Svetlana Mașcovțeva este  autor şi coautor a 7 soiuri:Lavandula angustifolia Mill., (Chişiniovscaia-90, Chişiniovscaia-32), Hyssopus officinalis L., (Safir), Coriandrum sativum L., (Aromat), Glaucium flavum Crantz., (Agat), Pimpinella anisum L. (Aroma Dalba), Salvia sclarea L., (Balsam), omologate în diferite perioade în Republica Moldova.
MAȘCOVȚEVA Svetlana s-a evidenţiat prin particularităţile sale omeneşti. Va rămâne în memoria colegilor și celor care au cunoscut-o ca om de omenie, simplă, mărinimoasă.
În aceste clipe cernite suntem alături de rudele, prietenii şi colegii, celeia care a fost doctorul în ştiinţe agricole MAȘCOVȚEVA Svetlana, exprimând sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune în legătură cu trecerea Domniei Sale în lumea celor drepţi.
 

Dumnezeu să o odihnească în pace